Wykonanie
Nie ma nic piękniejszego niż pierwsze wiosenne kwiaty, a najcudniejsze są w środku miasta, rosnące dziko, w parku czy na trawniczku na miejskim skwerku. Po paru
słonecznych dniach
fiołki zdecydowały się, jak co roku, zakwitnąć na skarpie parku tuż przy mojej trasie biegowej. Niestety, nie za długo się nimi cieszyłam. Starsza pani z dziewczynką, zapewne wnuczką, pracowicie zabrała się do dzieła i precyzyjnie ogołociła całą skarpę.I pomyśleć, że ja nie miałam sumienia zerwać kilku fiołków na potrzebę zdjęć mazurka fiołkowego.Mazurek fiołkowy bazuje na
konfiturze fiołkowej, którą kupiłam jakiś czas temu w sklepie z żywnością organiczną.
Składniki:spód:200g
mąki pszennej140g
masła, zimnego, pokrojonego w kostkę1
żółtko80g
cukru pudrunadzienie:150g
białej czekoladykonfitura z fiołków5 dużych łyżek
śmietany kremówki3 łyżeczki świeżego koncentratu z
buraków, czystego, bez przepraw
fiołki z
konfitury do ozdobienia wierzchu mazurka
Jak zrobiłam:spód:1.
Mąkę i
cukier roztarłam z
masłem, dodałam
żółtko, zagniotłam ciasto, dolewając odrobinę zimnej
wody podczas wyrabiania. Ciasto zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki na 30 minut.2. Podłużną formę wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowałam i wylepiłam nim spód formy do wysokości 1cm. Nakłułam w kilku miejscach i włożyłam do lodówki na kolejne 30 minut.3. Spód podpiekłam w piekarniku rozgrzanym do 180'C aż był złocisty, przez około 20 minut. Wyjęłam i wystudziłam. Przygotowałam nadzienie.nadzienie:1. W rondelku podgrzałam
śmietanę kremówkę prawie do wrzenia. Zdjęłam z ognia i wrzuciłam połamaną na kawałki
czekoladę. Po paru minutach, kiedy zmiękła, wymieszałam dokładnie na gładką masę. Dodałam 2 - 3 łyżeczki soku z
buraków i wymieszałam dokładnie. Ilość soku decyduje o intensywności barwy.2.
Konfiturę fiołkową rozprowadziłam na wystudzonym spodzie. Masę
czekoladową wylałam na warstwę
konfitury. Wierzch udekorowałam fiołkami wyjętymi z
konfitury.
Bardzo ważne jest, żeby sok z
buraków był zupełnie czysty, bez żadnych dodatków w postaci
soli czy
pieprzu.