Wykonanie
QatayefTo egzotyczne ciasto podobne do europejskich nale ś ników, tyle ż e dro ż d ż owe.Jest bardzo s ł odkie, z kremowym nadzieniem.
Pistacje dodaj ą
ciasteczkom pi ę kny kolor.Je ś li chcesz poczu ć smak Egiptu w swoim domu koniecznie spróbuj tego przepisu!Na ciasto:1 szklanka semoliny1 szklanka m ą ki pszennej2 i 1/2 szklanki
mleka1 ł y ż eczka suszonych dro ż d ż yszczypta
soli1 ł y ż eczka
proszku do pieczenia4 ł y ż ki
cukruSyrop:2 szklanki
cukru1 szklanka
wodycynamon,
kardamon, go ź dzik2 ł y ż ki
soku z cytrynyDodatkowo:
Ricotta i
cukier puder (je ś li nie macie nie solonego arabskiego
sera)Zmielone
pistacjeMi ł o śćSk ł adniki na ciasto i po ł ow ę
mleka wymieszaj dok ł adnie trzepaczk ą do
jajek.Nast ę pnie dodaj reszt ę
mleka i dok ł adnie wymieszaj. Ogranicza to powstawanie grudek.Zostaw ciasto na 30-60 minut.Nast ę pnie na ś rednim ogniu na teflonowej patelni nalej oko ł o 2 ł y ż ek ciasta, tak by utworzy ć niewielki okr ą g.Na cie ś cie tworzy ć zaczyna si ę mnóstwo dziurek.Gdy wierzch ciasta stanie si ę nie lepi ą cy i zmieni kolor to znak, ż e nale ś niczek jest ju ż gotowy.Sma ż ymy go tylko z jednej strony! Powinna by ć z ł otobr ą zowa.Je ś li jest czarna zmniejsz p ł omie ń lub trzymaj krócej nale ś nik na gazie.
Syrop gotuj na ma ł ym ogniu do momentu a ż po wy ł owieniu na talerzyk b ę dzie bardzo lepki.Nie pozwól by
syrop sta ł si ę br ą zowy, wtedy wyjdzie karmel.Mieszkaj od czasu do czasu.Wystud ź .Ubij
ricott ę mikserem z
cukrem pudrem.Nadziewaj Qatayef
ricott ą,
sklej górne brzegi ciasta (jest lepkie po bokach) razem,zostawiaj ą c 1/4 nie sklejon ą .Maczaj wystaj ą cy
kawa ł ek w pistacjach. Polej
syropem.I gotowe!
Zródło: