ßßß Cookit - przepis na Qatayef

Qatayef

nazwa

Wykonanie

Qatayef
To egzotyczne ciasto podobne do europejskich nale ś ników, tyle ż e dro ż d ż owe.
Jest bardzo s ł odkie, z kremowym nadzieniem. Pistacje dodaj ą ciasteczkom pi ę kny kolor.
Je ś li chcesz poczu ć smak Egiptu w swoim domu koniecznie spróbuj tego przepisu!
Na ciasto:
1 szklanka semoliny
1 szklanka m ą ki pszennej
2 i 1/2 szklanki mleka
1 ł y ż eczka suszonych dro ż d ż y
szczypta soli
1 ł y ż eczka proszku do pieczenia
4 ł y ż ki cukru
Syrop:
2 szklanki cukru
1 szklanka wody
cynamon, kardamon, go ź dzik
2 ł y ż ki soku z cytryny
Dodatkowo:
Ricotta i cukier puder (je ś li nie macie nie solonego arabskiego sera)
Zmielone pistacje
Mi ł o ść
Sk ł adniki na ciasto i po ł ow ę mleka wymieszaj dok ł adnie trzepaczk ą do jajek.
Nast ę pnie dodaj reszt ę mleka i dok ł adnie wymieszaj. Ogranicza to powstawanie grudek.
Zostaw ciasto na 30-60 minut.
Nast ę pnie na ś rednim ogniu na teflonowej patelni nalej oko ł o 2 ł y ż ek ciasta, tak by utworzy ć niewielki okr ą g.
Na cie ś cie tworzy ć zaczyna si ę mnóstwo dziurek.
Gdy wierzch ciasta stanie si ę nie lepi ą cy i zmieni kolor to znak, ż e nale ś niczek jest ju ż gotowy.
Sma ż ymy go tylko z jednej strony! Powinna by ć z ł otobr ą zowa.
Je ś li jest czarna zmniejsz p ł omie ń lub trzymaj krócej nale ś nik na gazie.
Syrop gotuj na ma ł ym ogniu do momentu a ż po wy ł owieniu na talerzyk b ę dzie bardzo lepki.
Nie pozwól by syrop sta ł si ę br ą zowy, wtedy wyjdzie karmel.
Mieszkaj od czasu do czasu.
Wystud ź .
Ubij ricott ę mikserem z cukrem pudrem.
Nadziewaj Qatayef ricott ą, sklej górne brzegi ciasta (jest lepkie po bokach) razem,
zostawiaj ą c 1/4 nie sklejon ą .
Maczaj wystaj ą cy kawa ł ek w pistacjach. Polej syropem.
I gotowe!
Zródło:
Źródło:http://parsleysagerosemaryandme.blogspot.com/2016/02/qatayef.html