Biała rzodkiew nie jest w Polsce zbyt popularna, a szkoda, bo zawiera dużo witamin i jest niskokaloryczna. Jeśli szukacie pomysłu na danie z jej wykorzystaniem proponuję podać ją z porem, brokułem, groszkiem i papryką w sosie na bazie seraGrana Padano.Składniki dla 2 osób:1 biała rzodkiew (długa na około 15 cm)1/2 pora1/2 czerwonej słodkiej papryki (najlepiej odmiany Ramiro)1 mały brokuł1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku2 łyżki oleju1 łyżka masła1 szklanka gęstej śmietany1 szklanka seraGrana Padano startego na drobnej tarce1 płaska łyżeczka granulowanego czosnkusól i pieprz1/3 szklanki gorącej wodyW garnku zagotować wodę, posolić ją i wrzucić do niej mrożony groszek, a po minucie brokuł podzielony na małe różyczki. Kiedy brokuł zmięknie warzywa odcedzić na durszlaku i przepłukać zimną wodą.Rzodkiew obrać i pokroić w paski długości kilku centymetrów. Pora pokroić w pół-plasterki. Paprykę pokroić w cienkie paski.Olej rozgrzać na patelni i podsmażyć na niej rzodkiew do miękkości. Dodać pokrojonego pora oraz paprykę i lekko posolić. Chwilę razem smażyć.W niewielkim garnku na małym ogniu roztopić masło, dodać do niego granulowany czosnek i śmietanę. Kiedy śmietana prawie się zagotuje dodać starty ser, czarny pieprz i chwilę razem gotować cały czas mieszając. Kiedy sos zgęstnieje dodać 1/3 szklanki gorącej wody. Po 2-3 minutach sos przelać do warzyw, wymieszać i ewentualnie doprawić.Podawać z kaszą lub makaronem.Przepis bierze udział w akcji: