ßßß Cookit - przepis na Gołąbki z farszem rybnym, podane z sosem pieczarkowym.

Gołąbki z farszem rybnym, podane z sosem pieczarkowym.

nazwa

Wykonanie

Wiem, wiem, że ostatnio sporo gołąbkowych dań na blogu :) Obiecuję, że przez jakiś czas ich nie będzie, jednak jeszcze dziś zapraszam na propozycję gołąbków z farszem bez mięsa. Nigdy nie robiłam gołąbków z rybą w składzie, wcześniej nie wpadłam na taki pomysł, aż do teraz. Danie okazało się niebanalnym smakołykiem na naszym stole a zaserwowałam je w Środę Popielcową. To chyba grzech w tak ogromny post zajadać takie pyszności ;) Ale cóż, stało się. Gołąbki smakują jeszcze lepiej kiedy są uzupełnione sosem pieczarkowym i naprawdę nie warto z niego rezygnować ze względu na łyżkę mąki czy śmietanę - całego i tak nie zjemy w pojedynkę a świetnie podkreśla smak gołąbków ;)
Danie to polecam też na Wigilię Bożego Narodzenia - z pewnością zaskoczy zaproszonych gości :)
Składniki na 12-15 gołąbków:
duża (jak największa) główka kapusty włoskiej
1,2 kg filetów ryby ( użyłam mrożone - świeżych można kupić mniej)
oliwa z oliwek
sok z połowy cytryny
250 g pieczarek
200 g ryżu białego
1 duża cebula
przyprawy: sól, pieprz, mielony imbir, czosnek granulowany, bazylia (można też użyć przyprawy do ryb)
woda z dodatkiem soli do podlania gołąbków - około 1 szklanka na sos:
250 g pieczarek
sól i pieprz
500 ml wody
100 ml słodkiej śmietany 12-18%
łyżka mąki pszennej
łyżka oleju do podsmażenia
Wykonanie:
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie, na miękko. Odcedzić.
Rybę oprószyć obficie przyprawami, oraz skropić sokiem z połowy cytryny, lekko posolić. Włożyć na posmarowaną oliwą blaszkę i wstawić do piekarnika na 20 minut ( temp 180 stopni). Upieczoną rybę pokroić w kostkę.
Pieczarki (25 dag) pokroić w kosteczkę i razem z drobno posiekaną cebulą podsmażyć do miękkości.
Wszystkie te składniki połączyć ze sobą ( ryż, pieczarki, cebulę i rybę). W razie konieczności dosolić lub dodać pieprzu.
Z kapusty usunąć kilka pierwszych największych i odstających liści. Pozostałe odcinać od głąba uważając by ich nie rozerwać. Ja odcięłam 15 które nadawały się do zawinięcia. Każdy liść wkładać na wrzątek i gotować około 5 minut. Wyjmować szczypcami lub łyżką cedzakową.
Nakładać farsz wewnątrz liścia, zawijać zgrabne gołąbki. Po zawinięciu ściąć na płasko trzonek liścia z zewnętrznej strony (tą część która bezpośrednio jest przyrośnięta do głębia), by gołąbek był zgrabniejszy i równo się ugotował.
Gołąbki ułożyć ciasno w naczyniu do zapiekania, podlać osoloną wodą do połowy ich wysokości, skropić oliwą, przykryć liśćmi które odrzuciliśmy na początku i wstawić do piekarnika na 40 minut - temp 170 stopni
W tym czasie przygotować sos.
Pieczarki przeciąć na pół i pociąć w plastry, podsmażyć je do miękkości z dodatkiem soli i pieprzu, podlać wodą, zagotować, wyłączyć. Dodać śmietanę rozkłócona z płaską łyżką mąki i ponownie doprowadzić do wrzenia.
Gołąbki podawać polane sosem,
Smacznego!
Zapraszam na profil Facebook i instagram.
Źródło:http://www.poezja-smakow.com/2016/02/goabki-z-farszem-rybnym-podane-z-sosem.html