ßßß Cookit - przepis na Pasztet z czerwonej soczewicy z pieczonym batatem (wegański, bezglutenowy)

Pasztet z czerwonej soczewicy z pieczonym batatem (wegański, bezglutenowy)

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam pieczone bataty . Są tak pyszne, że wyjadam je dopiero co wyjęte z piekarnika. Tym razem musiałam się powstrzymać, bo owy upieczony batat miał być głównym składnikiem mojego wegańskiego pasztetu z czerwonej soczewicy . Bez niego nie udałoby się nic. A chętnych na niego było wielu...
Znudziły Wam się wegańskie pasztety w polskim stylu?
Poszukujecie nowych smaków?
Czegoś wyjątkowego na świąteczny stół?
Ten pasztet jest dla Was!
Pasztet ten ma w sobie w sobie wszystko, co uwielbiam: czerwoną soczewicę, pieczone bataty i kaszę jaglaną . Wszystko to wzbogacone aromatycznymi przyprawami m.in. wędzoną papryką, kuminem, imbirem. Jest tak pyszny, że warto dla niego powstrzymać się, by nie wyjeść dopiero co upieczonego batata....
wegański bezglutenowy
(keksówka ok. 28 cm)
- ok. 400 g puree z upieczonego batata (ok. 1 batata)
- 200 g suchej czerwonej soczewicy
- 100 g suchej kaszy jaglanej
- 75 ml oleju
- 1 łyżka pasty Tahina
- 150 g ziaren słonecznika
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
- do posypania pasztetu: sezam i nasiona słonecznika
Kaszę jaglaną i soczewicę gotuję do miękkości.
Do blendera wrzucam: puree z upieczonego batata, ugotowaną i przestudzoną kaszę jaglaną, ugotowaną i przestudzoną soczewicę, 100 g ziaren słonecznika, olej, Tahinę, natkę pietruszki, czosnek, sos sojowy, mielone siemię lniane i przyprawy. Wszystko blenduję na gładką masę. Próbuję i w razie potrzeby doprawiam. Na koniec dodaję 50 g ziaren słonecznika i dokładnie mieszam.
Keksówkę wykładam papierem do pieczenia. Przekładam do niej masę na pasztet. Całość wyrównuję. Posypuję sezamem i nasionami słonecznika.
Piekę ok. 50-60 min w temp. 180 st. C. Gotowy pasztet studzę przez min. 12 h w foremce.
Smacznego!
Pasztet wytrzymuje do ok. tygodnia. Najlepiej smakuje na 3-4 dzień, więc jeśli robicie go na Święta - upieczcie go wcześniej.
Smacznego!
* Jak upiec batata? Batata myję i dokładnie owijam folią aluminiową. Piekę go ok. 1 h w temperaturze 200 st. C.. Upieczonego batata wyciągam z piekarnika (musi być bardzo miękki), pozostawiam do przestygnięcia. Zdejmuję folię aluminiową i pozbawiam go skóry.
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2016/03/pasztet-z-czerwonej-soczewicy-z.html