ßßß Cookit - przepis na Ryżowe ciasto cytrynowe (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

Ryżowe ciasto cytrynowe (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

nazwa

Wykonanie

Co powiecie na wegańskie cytrynowe ciasto z ryżu jaśminowego ? Smakuje cudownie. Ścięty wierzch skrywa w sobie wilgotny środek o c ytrynowym, budyniowatym smaku i konsystencji. Dodatek orzeszków Pini nadaje ciastu wyrazistości i pięknie uzupełnia pozostałe smaki. Całość bezglutenowa i bez dodatku cukru .
Inspiracją dla tego ciasta był włoski, a dokładniej toskański klasyk - torta della nonna . Jest to prosta w wykonaniu krucha tarta z budyniowym waniliowo-cytrynowym nadzieniem i orzeszkami Pinii. Moje ryżowe ciasto cytrynowe smakuje bardzo podobnie. Jest niewątpliwie idealnym wegańskim, bezglutenowym i bez cukrowym odpowiednikiem znanego wszystkim Włochom wypieku.
Ryżowe ciasto cytrynowe to niewątpliwie ciasto, którego powinniście spróbować. Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole! :)
wegańskie bezglutenowe
( tortownica o średnicy ok. 21 cm)
spód:
- 6 0 g oleju kokosowego
- 80 g syropu klonowego / syropu z agawy / nie-weganie mogą użyć miodu
- 100 g mąki gryczanej, użyłam Amarello
- 120 g mąki ryżowej
- 80 g płatków owsianych, bezglutenowych
- 2 łyżeczki sody
- 2-3 łyżeczki mielonego cynamonu
- duża szczypta mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka pasty waniliowej / ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka amaretto / rumu
- kilka kropel ekstraktu migdałowego
- 2 łyżki białego octu winnego
- ok. 3-5 łyżek mleka roślinnego mleka roślinnego
- szczypta soli
W dużej misce mieszam mąki, płatki owsiane, sodę, przyprawy, sól. Dodaję rozpuszczony olej kokosowy, amaretto, syrop klonowy, ocet, pastę waniliową i ekstrakt migdałowy. Wszystkie składniki zagniatam w jednolitą masę. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaję odrobinę mleka roślinnego.
Wyklejam nią spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (boki tortownicy smaruję olejem). Wkładam do nagrzanego piekarnika nagrzanego do 170 st.C na ok. 10-15 min.
masa ryżowa:
- 200 g ryżu jaśminowego - ewentualnie można użyć innego białego
- 3 szklanki mleka roślinnego
- 1 łyżka pasty waniliowej / ekstraktu waniliowego
- 20 0 g syropu klonowego / syropu z agawy / miodu
- 1 łyżka amaretto / rumu
- śmietanka z 1 puszki (400g) mleka kokosowego (ta gęsta część)
- 2 łyżki bezglutenowego budyniu waniliowego / ewentualnie mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki sody*
- 2 łyżki białego octu winnego*
- 1/2 dużej cytryny
- szczypta soli
do posypania: orzeszki Pini
Ryż zalewam mlekiem, wkładam 1/2 cytryny pokrojonej na 4 kawałki i gotuję do miękkości i zredukowania płynu (ok. 1 h). Do gotującego się ryżu dodaję pastę waniliową, syrop klonowy, amaretto i sól. Ryż jest gotowy, gdy płyn wyparował.
Gotowy, lekko przestudzony ryż przekładam do malaksera. Dodaję śmietanę kokosową i całość blenduję na gładką masę. Próbuję i w razie potrzeby dodaję 1-2 łyżeczki soku z cytryny lub więcej syropu klonowego.
Do masy dodaję ocet. Ponownie blenduję. Na końcu dodaję sodę i budyń waniliowy i znowu blenduję na gładką masę.
Wykładam masę na podpieczony, przestudzony spód. Wierzch ciasta posypuję orzeszkami Pini. Piekę ok. 40-45 min w 160 st. C. Jeśli ciasto będzie się zbytnio rumienić, przykrywam jego wierzch folią aluminiową.
Wystudzone ciasto wstawiam na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!
*Soda wraz z octem pełni tu funkcje spulchniacza. Jeśli nie chcesz, możesz te dwa składniki pominąć. Ciasto wtedy będzie bardziej zbite.
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2016/03/ryzowe-ciasto-cytrynowe-weganskie.html