ßßß Cookit - przepis na Jaglany krem kawowy (wegański, bezglutenowy, bez cukru)

Jaglany krem kawowy (wegański, bezglutenowy, bez cukru)

nazwa

Wykonanie

Cudownie aromatyczny wegański i bezglutenowy deser, wymarzony dla tych, którzy uzależnieni są od kawy . Kawowy krem, który uzależnia smakiem, szczególnie, że należy do tych bezkarnych dla figury, zdrowych słodyczy, gdyż jest zrobiony z... kaszy jaglanej . W dodatku, nie zawiera cukru !
Pamiętacie pysznie czekoladowy budyń jaglany ? To jeden z moich ulubionych wegańskich deserów. Niezwykle zdrowy (o zdrowotnych właściwościach kaszy jaglanej pisałam tutaj), a jednocześnie pyszny, w pełni zaspokaja nagłą zimową chęć na słodycze, szczególnie czekoladę. Ostatnio stworzyłam nowy deser, w którym postanowiłam ponownie wykorzystać cudowną fakturę i uniwersalny smak kaszy jaglanej . To słodycz idealna dla tych, którzy kochają aromat i smak kawy, a jednocześnie zwracają uwagę na to, co ląduje na ich talerzu. Ten kawowy krem jaglany spełnia wszelkie kulinarne wymagania - jest pełnowartościowy, wegański, bezglutenowy, bez cukru, a co najważniejsze, zniewala nasze zmysły swoim niezwykle głębokim smakiem. Smakiem, który wielu przypomina karmelowo-kawowe cukierki Kopiko.
Musicie go spróbować!
wegański bezglutenowy
(3-4 porcje)
- 100 g kaszy jaglanej
- 200 ml mleka roślinnego - do ugotowania kaszy
- 80 ml espresso
- 80-100 g ksylitolu / syropu klonowego (na początku dałabym 80 g, ew potem dosłodziła już zblendowaną kaszę)
- 1/2 łyżeczki rumu (alkohol wyparuje podczas gotowania :) )
- kilka kropel esencji migdałowej
- szczypta soli
- ok. 1/4-1/3 szklanki mleka roślinnego - do rozrzedzenia budyniu
Przed ugotowaniem, aby pozbyć się goryczki suchą kaszę przepłukuje wrzątkiem. Wodę odlewam.
Kaszę jaglaną gotuję na miękko w mleku i espresso (ok. 30 min). W połowie gotowania do gotującej się kaszy dodaję resztę składników (oprócz 1/4-1/3 mleka roślinnego).
Masę jaglaną przekładam do malaksera i blenduję na gładką masę. Jeśli krem jest zbyt gęsty, dodaję pozostałą część mleka.
Gotowy jaglany krem kawowy podaję z posypany podprażonymi płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2016/02/jaglany-krem-kawowy-weganski.html