Wykonanie
Cudownie aromatyczny wegański i bezglutenowy deser, wymarzony dla tych, którzy uzależnieni są od
kawy .
Kawowy krem, który uzależnia smakiem, szczególnie, że należy do tych bezkarnych dla figury, zdrowych
słodyczy, gdyż jest zrobiony z...
kaszy jaglanej . W dodatku, nie zawiera
cukru !Pamiętacie pysznie
czekoladowy budyń jaglany ? To jeden z moich ulubionych wegańskich deserów. Niezwykle zdrowy (o zdrowotnych właściwościach
kaszy jaglanej pisałam tutaj), a jednocześnie pyszny, w pełni zaspokaja nagłą zimową chęć na
słodycze, szczególnie
czekoladę. Ostatnio stworzyłam nowy deser, w którym postanowiłam ponownie wykorzystać cudowną fakturę i uniwersalny smak
kaszy jaglanej . To
słodycz idealna dla tych, którzy kochają aromat i smak
kawy, a jednocześnie zwracają uwagę na to, co ląduje na ich talerzu. Ten
kawowy krem jaglany spełnia wszelkie kulinarne wymagania - jest pełnowartościowy, wegański, bezglutenowy, bez
cukru, a co najważniejsze, zniewala nasze zmysły swoim niezwykle głębokim smakiem. Smakiem, który wielu przypomina karmelowo-
kawowe cukierki Kopiko.Musicie go spróbować!
wegański bezglutenowy(3-4 porcje)- 100 g
kaszy jaglanej- 200 ml
mleka roślinnego - do ugotowania
kaszy- 80 ml
espresso- 80-100 g
ksylitolu /
syropu klonowego (na początku dałabym 80 g, ew
potem dosłodziła już zblendowaną
kaszę)- 1/2 łyżeczki
rumu (
alkohol wyparuje podczas gotowania :) )- kilka kropel esencji migdałowej- szczypta
soli- ok. 1/4-1/3 szklanki
mleka roślinnego - do rozrzedzenia budyniuPrzed ugotowaniem, aby pozbyć się goryczki suchą
kaszę przepłukuje wrzątkiem.
Wodę odlewam.
Kaszę jaglaną gotuję na miękko w
mleku i
espresso (ok. 30 min). W połowie gotowania do gotującej się
kaszy dodaję resztę składników (oprócz 1/4-1/3
mleka roślinnego).Masę jaglaną przekładam do malaksera i blenduję na gładką masę. Jeśli krem jest zbyt gęsty, dodaję pozostałą część
mleka.Gotowy jaglany krem
kawowy podaję z posypany podprażonymi
płatkami migdałowymi.Smacznego!