Wykonanie
Jest taki kulinarny program "Doskonałe
trio", w którym znakomity angielski kucharz, zaprasza dwóch kolegów po fachu i razem gotują konkursowe dania z
trzech składników. Inspirowałam się wieloma z nich i uwierzcie mi, to wcale niełatwe zadanie. Uczestnicy programu mają dostęp do
warzyw i owoców prosto z ogrodu właściciela lub korzystają z hodowli okolicznych farmerów. Wniosek? Proste dania bronią się tylko dobrym produktem.Cacio a pepe to popisowy
makaron jednej z bohaterek filmu Ugotowani, też z
trzech składników. Obejrzałam go z dwóch powodów. Po pierwsze, bo kulinarny wątek, po drugie Alicia Vikander. Niestety Alicii było zdecydowanie za mało, a wątek kulinarny niedopracowany. To co było dopracowane to ów pasta, szlifowana przez jedyną kobietę w zespole, graną brawurowo przez Siennę Miller. To wyborne danie, na które oryginalny przepis podaje Kino i Kuchnia, a które wzbogaciłam o
zieleninę i mięcho, bo bez niego trudno mi nasycić
trzech łakomczuchów, choć tłumaczę im, że to nawyk, który tkwi w ich głowach, a nie w żołądku. Podstawą cacio a pepe jest pecorino romano. Próbowałam z
grana padano,
parmezanem i albo robi się klucha albo zostają grudki. Dlatego uczulam na doskonałe
trio: tylko świeżo mielony
pieprz, tylko pecorino i tylko dobry
makaron :)Składniki:500 g
makaronu (u mnie casarecce)200 g pecorino romano (nie można, ponoć, zastąpić żadnym innym)1 szklanka
wody z gotowania
makaronu1 łyżeczka świeżo zmielonego
pieprzudodatki:kilka plastrów
polędwiczki wieprzowej1 łyżka
sosu sojowego Tamarigarść zmrożonego
jarmużugarść
mrożonej fasolki szparagowej1 łyżka
płatków migdałów1 ząbek
czosnku1 łyżka
oliwyJarmuż i
fasolkę, w osobnych naczyniach, zalać wrzątkiem i odstawić do całkowitego ostudzenia. Odcedzić. Rozgrzać
oliwę, dodać pocięty w plasterki
czosnek i wsypać
migdały. Chwilę prażyć, dodać warzywa i dusić przez dwie minuty. Doprawić świeżo mielonym
pieprzem i
morską solą.Zagotować osolony wrzątek. Wrzucić
makaron i gotować dwie minuty krócej niż zaleca producent. Zetrzeć
ser na drobnej tarce, wymieszać z
pieprzem, dodać szklankę
wody z gotowania
makaronu i ustawić rondel na małym ogniu. Mieszać kuchenną rózgą, aż się całkowicie rozpuści (powstanie gęsty,
serowy sos). Odlać
wodę z
makaronu, przelać sos i połączyć w garnku. Przed podaniem wmieszać
zieleninę lub ułożyć porcje na talerzu. Na końcu, krótko, usmażyć kawałki
polędwiczki na grillowej patelni.