ßßß
Wyśmienita domowa wędlina!Polędwiczki upieczone w ten sposób są soczyste i baaardzo smaczne!Będą idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałatek, albo ozdobą półmiska z wędlinami.Mogą także stanowić gorące danie obiadowe. Pełna wszechstronność :)Gorąco polecam!Składniki:2-3 średnie/duże polędwiczki wieprzowesól i pieprzoliwa z oliwekMarynata:3-5 łyżek sosu sojowego1-2 łyżki ketchupu2-3 ząbki czosnkuWykonanie:Z polędwiczek odciąć końcówki, tak aby pozostały tylko środkowe, równe części. (Uwaga: Końcówki można usmażyć i podać z sosem jajeczno-cytrynowym .)Oprószyć delikatnie solą i mocno pieprzem. Zalać marynatą i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę (a max 24 godziny).Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.Na patelni rozgrzać oliwę i obrumienić polędwiczki ze wszystkich stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego (bez przykrycia!) i wstawić do piekarnika.Piec 15-17 minut. Po wyjęciu naczynie z polędwiczkami przykryć folią aluminiową oraz grubą ściereczką. Jeśli mają być podawane jako danie obiadowe – odczekać 5 minut aby „doszły”, a jeśli jako wędlina – pozostawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny.Smacznego:)