Wykonanie
Ostatnio trudno nam znaleźć chwilę na cokolwiek. W łazience piętrzy się sterta prania. Zlew straszy brudnymi naczyniami.
Młody coraz bardziej potrzebuje naszej uwagi. Gotuję mu wymyślne zupki-krem i pur ée z warzyw i
mięska, a my... Znów w pośpiechu jemy "byle co" ;)W akcie desperacji przeprowadzam szybki rekonesans w lodówce i kuchennych szafkach.
Kurczak, paczka
jarmużu, czarny
sezam, który został nam po robieniu sushi, pół paczki
razowych świderków...Składniki:
pierś z kurczaka użyłam podwójnej)garść
jarmużu (ok. 100 g)
sos sojowyząbek
czosnkucurrymieszanka przypraw Cairo Shoarma KOTANYI
sólpieprzczarny
sezammakaron (użyłam
razowych świderków)
oliwaPierś z kurczaka myjemy. Kroimy w kostkę. Solimy,
pieprzymy, posypujemy
przyprawami i czarnym
sezamem. Dodajemy wyciśnięty ząbek
czosnku. Zalewamy
oliwą lub
olejem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na minimum kwadrans.
Jarmuż myjemy i kroimy.
Kurczaka z marynatą przekładamy na patelnię i smażymy.Dodajemy 2-3 łyżki
sosu sojowego. Można dodać więcej sosu lub
wody.Wrzucamy
jarmuż (bardzo zmniejszy objętość!).Lubiący bardziej wyraziste smaki, mogą w tym momencie doprawić danie wedle uznania :) Ja dodałam jeszcze trochę przypraw (tych samych, które dodawałam do
kurczaka).W międzyczasie gotujemy
makaron. Ugotowany odcedzamy i dokładamy na patelnię. Całość dokładnie mieszamy i przez ok. 5 min. pozwalamy się "przejść smakom". Możemy dodać jeszcze
sosu sojowego. Przed podaniem posypujemy dodatkową porcją czarnego
sezamu.Smacznego! :)