Wykonanie
Sezon na
cytrusy niestety dobiega końca, więc korzystając z ostatnich smacznych
pomarańczy postanowiłam upiec gofry. Ciasto przygotowałam na bazie
mąki pszennej pełnoziarnistej i oczyszczonej oraz soku wyciśniętego ze świeżych
pomarańczy. Do smaku dodałam również
cukier pomarańczowy i
mak. Gofry wyszły naprawdę wspaniale. Są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Świetnie pasuje do nich
serek ricotta,
czekolada i
dżem domowej roboty.
Składniki na 4 grube gofry:szklanka
mąki pszennej pełnoziarnistej1/2 szklanki
mąki pszennej typ 6502 łyżki
cukru pomarańczowegołyżka
makułyżeczka
proszku do pieczenia200ml
soku pomarańczowego (z 2
pomarańczy)
jajkoBiałko ubijamy w misce na sztywną pianę.Do drugiej miski przesiewamy
maki, dodajemy
cukier,
mak,
proszek do pieczenia,
sok pomarańczowy,
żółtko. Dokładnie mieszamy. Dodajemy ubite
białko i mieszamy je z
ciastem.Gofry pieczemy w nagrzanej, delikatnie natłuszczonej gofrownicy. Czas pieczenia zależy od mocy urządzenia. Moim gofrom, przy 1200W, wystarczyło 6 minut.Smacznego:)