ßßß Cookit - przepis na Gofry pomarańczowe z makiem

Gofry pomarańczowe z makiem

nazwa

Wykonanie

Sezon na cytrusy niestety dobiega końca, więc korzystając z ostatnich smacznych pomarańczy postanowiłam upiec gofry. Ciasto przygotowałam na bazie mąki pszennej pełnoziarnistej i oczyszczonej oraz soku wyciśniętego ze świeżych pomarańczy. Do smaku dodałam również cukier pomarańczowy i mak. Gofry wyszły naprawdę wspaniale. Są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Świetnie pasuje do nich serek ricotta, czekolada i dżem domowej roboty.
Składniki na 4 grube gofry:
szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szklanki mąki pszennej typ 650
2 łyżki cukru pomarańczowego
łyżka maku
łyżeczka proszku do pieczenia
200ml soku pomarańczowego (z 2 pomarańczy)
jajko
Białko ubijamy w misce na sztywną pianę.
Do drugiej miski przesiewamy maki, dodajemy cukier, mak, proszek do pieczenia, sok pomarańczowy, żółtko. Dokładnie mieszamy. Dodajemy ubite białko i mieszamy je z ciastem.
Gofry pieczemy w nagrzanej, delikatnie natłuszczonej gofrownicy. Czas pieczenia zależy od mocy urządzenia. Moim gofrom, przy 1200W, wystarczyło 6 minut.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2016/03/gofry-pomaranczowe-z-makiem.html