Wykonanie
Dziś mam dla was przepis na aromatyczne, chrupiące
ciasteczka pomarańczowe. Do ich przygotowania zainspirowały mnie dwie receptury. Pierwszą z nich jest stary przepis mamy na
ciasteczka z
cukrową skorupką, a drugą tradycyjne
ciasto francuskie. Po połączeniu receptur i wprowadzeniu paru zmian powstały pyszne ciacha
pomarańczowe.Składniki na 25 sztuk:150g
mąki kukurydzianej150g
mąki pszennej typ 650łyżeczka
proszku do pieczeniaskórka otarta z
pomarańczy150ml
soku pomarańczowego50ml
mleka50g
masła, zimnego
jajkocukier pomarańczowyDo miski przesiewamy
mąki, dodajemy proszek,
sok pomarańczowy,
mleko i skórkę. Zagniatamy gładkie ciasto. Wałujemy je na prostokąt o grubości 3-4 mm.
Masło kroimy na cieniutkie plasterki i układamy na połowie ciasta, pozostawiając margines o szerokości 1cm. Składamy je na pół i sklejamy brzegi, tak, aby
masło było w środku. Ciasto wałkujemy i składamy na pół. Czynność tą powtarzamy 3
razy.Z ciasta rozwałkowanego na grubość 3-4mm wykrawamy okrągłe
ciasteczka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozbełtanym
jajkiem i posypujemy
cukrem pomarańczowym.Ciasta pieczemy przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190C.Smacznego:)