Wykonanie
Dziś, dotrzymując obietnicy, mam dla was pomysł na zapiekane naleśniki z
pieczarkami,
szynką,
papryką,
kukurydzą i
serem żółtym. Jest to świetny pomysł na dość szybki i bardzo prosty obiad. Farsz naleśników możecie dowolnie modyfikować. Zamiast
szynki dodać
kurczaka, a
paprykę zastąpić
brokułem itp.Składniki na 8 sztuk:naleśniki:1/2 szklanki
mąki żytniej pełnoziarnistej1/2 szklanki
mąki pszennej typ 6501 szklanka
mleka2/3 szklanki
wody gazowanej
jajkogarść posiekanego
szczypiorkusólłyżka roztopionego
masłafarsz:300g
pieczarekcebula3 łyżki
masłasólpieprz1/2
papryki świeżej lub konserwowej4 łyżki
kukurydzy z puszki8 plastrów
szynki150 g
sera żółtegonaleśniki:Do miski przesiewamy
mąki, wbijamy
jajko, dodajemy
mleko,
wodę,
sól,
szczypiorek i
masło. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy.Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, bez tłuszczu.farsz:
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy ją na
maśle.
Pieczarki obieramy i dokładnie myjemy. Kroimy je w plastry i dodajemy do
cebuli.Podsmażamy przez kilka minut. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.
Paprykę i
szynkę kroimy w drobną kostkę.
Ser trzemy na tarce.W misce mieszamy usmażone
pieczarki,
paprykę,
szynkę,
kukurydzę,
ser.wykonanie:Na naleśniki nakładamy farsz. Składamy je w trójkąt, tak jak na zdjęciu lub zwijamy w rulon.Gotowe naleśniki podsmażamy na patelni, na niewielkiej ilości rozpuszczonego
masła. Pieczemy je z obu stron, aż staną się chrupiące.Podajemy od razu.Smacznego:)