Wykonanie
Pierogi, które zdetronizowały wszystkie poprzednie, są wręcz bajeczne w smaku. Najlepsze w świecie ciasto, które zapożyczyłam od uszek z
grzybami i cudownie aromatyczny, niebiański w smaku farsz.... cudo, cudo, cudo...Polecam :-)Z podanych składników wyszło mi 80 sztuk.Ciasto na pierogi:- 550g
mąki orkiszowej typ750- 315g (ml) gorącej
wody- 10g
masła klarowanego- 1/2 płaskiej łyżeczki
soli himalajskiejW misie miksera umieścić
mąkę, dodać
sól, wymieszać. Do kubeczka odważyć 10g
masła klarowanego, zalać gorącą
wodą, zamieszać do rozpuszczenia. Zawartość kubeczka przelać do misy z
mąką, a następnie zamieszać przy użyciu haka, do otrzymania jednolitego, elastycznego ciasta. Można również zagnieść ciasto ręcznie, wówczas musimy trochę odczekać aż lekko przestygnie. Gotowe ciasto (nie powinno się kleić, można ewentualnie dosypać odrobinę więcej
mąki- różna wilgotność
mąki...) odstawić pod przykryciem, by odpoczęło.Farsz z
kaszy gryczanej:- 2
torebki ugotowanej
kaszy gryczanej (u mnie biała, niepalona)- 200g suchej- 2 duże
cebule- 2 ząbki
czosnku- 200g
wędzonego boczku (w wersji wegetariańskiej pomijamy)- 250g półtłustego
twarogu-
sól i świeżo mielony
pieprz- 2 łyżki
oleju kokosowego do podsmażenia
cebuli, gdy pomijamy
boczek+
mąka do podsypywaniaNa patelni podsmażyć
boczek pokrojony w drobną kostkę, dorzucić pokrojone w kostkę
cebule, podsmażyć, pod koniec dodać przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku. Zamieszać i zestawić z palnika.
W misce umieścić ugotowaną, odcedzoną z
wody kaszę, dodać do niej 1/2 podsmażonego
boczku z
cebulką i
czosnkiem, dorzucić rozdrobniony widelcem
twaróg, doprawić do smaku
solą oraz świeżo mielonym
pieprzem i dokładnie wymieszać.
Z ciasta na pierogi odrywać nieduże kawałki, umieścić je na blacie podsypanym delikatnie
mąką i rozwałkowywać, a następnie wycinać koła, u mnie metalową obręczą, o śr.7cm.
Na każdym kawałku ciasta ułożyć pełną łyżeczkę farszu, następnie skleić dokładnie brzegi i odstawić na podsypany
mąką blat lub na papier do pieczenia (również delikatnie podsypany
mąką).
Gotowe pierogi wrzucamy na wrzącą, osoloną
wodę i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy ok.2 minuty i wyjmujemy łyżką cedzakową na półmisek. Podajemy okraszone
boczkiem z
cebulką.
Smacznego :-)