Wykonanie
Intensywnie
warzywny bulion ze szczyptą
lubczyku...
Czy pomyśleliście kiedyś o ugotowaniu pysznego, esencjonalnego rosołu bez użycia grama
mięsa,
wegety ani kostki rosołowej? Brzmi jak czary, a jednak! Odkryłam taki rosół kilka miesięcy temu całkiem przypadkowo. Przygotowywałam
bulion warzywny, który miał być bazą do zupy krem, ale że gotował się dość długo i że doprawiłam go mocno, smakował niemalże jak tradycyjny rosół. Postanowiłam udoskonalić ten przepis i oto jest! :) Sekretnym składnikiem jest tutaj
sos sojowy i
suszone pomidory z
oleju.
Sos sojowy jest źródłem piątego smaku, tj. umami, dzięki
czemu wzbogaca i dopełnia smak potraw. Poza tym taki
bulion musi oczywiście zawierać dużą ilość warzyw i gotować się co najmniej godzinę, nie krócej, aby osiągnąć pełnię smaku. Spróbujcie i powiedzcie, czy czujecie dużą różnicę
między takim rosołem a tym tradycyjnym? :)Składniki:3
marchewki,
seler,2 korzenie
pietruszki,kilka gałązek
natki pietruszki,5
liści laurowych,8 ziaren
ziela angielskiego,
cebula,3 ząbki
czosnku,3
pomidory suszone z
oleju,3
łodygi selera naciowego, najlepiej z liśćmi,malutki kawałeczek
kapusty włoskiej,2 łyżki słodkiego
sosu sojowego, np. naturalnie warzonego Kikkomanłyżeczka
lubczyku,3/4 łyżeczki
czarnego pieprzu,łyżeczka
soli,2,5 l
wody.
Sos sojowy marki Kikkoman nie zawiera konserwantów, jest naturalnie warzony. W jego skład wchodzi jedynie ziarno soi, pszenica,
sól,
cukier i
ocet spirytusowy.Przygotowanie:
Cebulę dzielimy na cztery części i brązowimy z każdej strony przez kilka minut na suchej patelni.Do garnka wlewamy 2,5 l
wody, dodajemy obrane i pokrojone na kawałki
marchewki,
seler,
pietruszki,
cebulę, przepołowione ząbki
czosnku, gałązki
natki pietruszki, kawałek
kapusty, umyte i pokrojone
łodygi selera naciowego,
liście laurowe,
ziele angielskie,
suszone pomidory nasączone
olejem,
lubczyk,
czarny pieprz i
sól.Gotujemy okrągłą godzinę na średnim ogniu. Na 10 minut przed końcem gotowania dodajemy
sos sojowy. Rosół nabiera pełni smaku dopiero pod koniec gotowania, więc nie możemy gotować go krócej.Podajemy z
makaronem typu
nitki lub innym ulubionym oraz
marchewką z rosołu. Możemy jeszcze odrobinę doprawić indywidualnie
solą,
czarnym pieprzem,
lubczykiem lub
sosem sojowym.SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI! :))