Wykonanie
W poszukiwaniu Wielkanocnych inspiracji trafiłam na durszlakową (durszlak.pl) akcję z przepisami świątecznymi i znalazłam tam coś naprawdę interesującego. Autorka przepisu zaproponowała niekonwencjonalne podanie typowo Wielkanocnej zupy -
żurku. Postanowiłam wypróbować recepturę i zdradzę Wam, że wyszło naprawdę smacznie i bardzo efektownie!TARTA ŻURKOWASkładniki:Na spód (forma do tarty ....cm średnicy):220g
mąki110g
masła1
żółtko1/2 łyżeczki
soli4-5 łyżek zimnej
wodyMasa:3
białe kiełbasy3
jajka1
białko300 g
śmietany 12%1 opakowanie
żurku w proszku (ok. 5 łyżek)1 ząbek
czosnkusól i
pieprz do smakuDodatek:
szczypiorekZimne
masło siekamy z
mąką, dodajemy
żółtko,
wodę i
sól i zagniatamy.
Ciastem wyklejamy nasmarowaną
masłem formę do tarty i chłodzimy przez ok. godzinę. Po schłodzeniu wkładamy do rozgrzanego do 200ºC piekarnika. Pieczemy około 20 minut, aż ciasto się zrumieni. Po upieczeniu
spodu, piekarnik pozostawimy włączony.Do nadzienia gotujemy dwa
jajka na twardo i
białe kiełbasy, a następnie kroimy je w plasterki (z
kiełbasy zdejmujemy osłonki). Pokrojone składniki układamy na upieczonym spodzie tarty.Pozostałe ingredienty (1 surowe
jajko, 1
surowe białko,
śmietanę, żurek w proszku,
czosnek,
sól i
pieprz) mieszamy i tak powstałą masą zalewamy tartę (staramy się, aby część
jajek i
kiełbasy pozostała widoczna).Wstawiamy do gorącego piekarnika, po włożeniu tarty zmniejszamy temperaturę do 180 ºC i pieczemy kolejne 25 minut, aż masa się zetnie.Wystudzoną tartę posypujemy posiekanym
szczypiorkiem.Przepis zaczerpnięty z http://mirabelkowy.blogspot.com/