Wykonanie
Imprezowy stół nie musi być zastawiony
chipsami i orzeszkami. Lekkie, zdrowe przekąski mogą być przepyszne i świetnie zastąpić tony
soli i
cukru, którymi się objadamy na przyjęciach.Na swojej imprezie podałam świeże warzywa z pysznym, zdrowym dipem, a część użyłam do koreczków na frittacie. Przepyszne!Składniki:Dip ze zdrowego
majonezu3
jajka1 czubata łyżeczka
koncentratu pomidorowego1 mała
papryczka pepperoni1 łyżka
jogurtu naturalnegokilka dużych plasterków
chudej szynkikilka plasterków
żółtego sera "mierzwionego" - taki
ser można kupić paczkowany pokrojony na wręcz przezroczyste plastry. Dzięki temu poczujemy smak
sera a nie zjemy go dużo :)kilka
ogórków konserwowychkilkanaście liści
roszponkiwykałaczkiPrzygotowanie:
Jajka zmiksować z
jogurtem, koncentratem i bardzo drobno posiekaną papryczkąWylać cienką warstwę masy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (warstwa powinna
mieć nie więcej niż 3 mm)Piec aż
jajka się zetną w 180 stopniach - u mnie około 10 minut, trzeba zaglądać i sprawdzać. Wystudzić.Frittatę pokroić w kwadraty, każdy posmarować odrobiną dipu.Na desce rozłożyć plastry
szynki, smarować je cienko dipem, włożyć
ogórka (jeśli duży to pokroić wzdłuz na ćwiartki)Zwinąć rulon, wbić wykałaczki co 1-1,5cm i pokroić na takie kawałki pomiędzy wbitymi wykałaczkami.Każdy koreczek wbić w frittatę. Na wykałaczkę nadziać liść
roszponki by tworzył żagielek.Smacznego!U nas koreczki zniknęły w 10 minut, zrobiłam tylko trochę na próbę, następnym razem będzie więcej :)