Wykonanie
Jeden dzień w roku, zwanym przez moją rodzinę Dniem Świętego Pączka, to dzień wolny od wyrzutów sumienia, za to pełen
słodyczy. Chrusty, pączki, pączusie, oponki.. To wszystko znika tego dnia w zawrotnym tempie. Oczywiście, dobrze jest znać umiar i zjeść pysznego pączka dobrej jakości zamiast kilku sztucznych, dmuchanych produktów pączkopodobnych. Dlatego najlepiej jest przygotować pączki samemu, z dobrych produktów, świeżego tłuszczu oraz z dodatkiem
serca ;)Nie jest łatwo usmażyć dobrego pączka. Ciasto musi być dobrze wyrobione, o odpowiedniej konsystencji i dobrze wyrośnięte. Moja przygoda z pączkami nie trwa zbyt długo, więc do pączka idealnego jeszcze mi trochę brakuje, niemniej jednak efekt mojej dotychczasowej pracy był całkiem smaczny.Jeśli wolicie bardziej dietetyczne pączki, polecam pączki pieczone a jeśli należycie do grupy świętujących tradycyjnie tłusty czwartek, poniżej znajdziecie przepis na pączki z kremem
waniliowym, smażone na
smalcu. Przepis pochodzi z książki
Marka Łebkowskiego „Doskonała kuchnia polska”, z której ostatnimi czasy często korzystam – jeden z bardzo trafionych prezentów urodzinowych JPotrzebne składniki:- 500 g
mąki- 250 ml
mleka- 50 g
drożdży- 3
żółtka- 1
jajko- 50 g
masła- 25 ml
rumu lub innego
alkoholu – u mnie ekstrakt
waniliowy- sok i skórka z połowy
cytryny- pół
laski wanilii- 200 g kremu
waniliowego z
mleka skondensowanego- 1 kg
smalcu do smażenia- szklanka
cukru pudruSposób przygotowania:W dużej misce rozetrzeć
drożdże z łyżką
cukru, dodać ciepłe
mleko (ok. 37 st) oraz 100 g
mąki. Dobrze wymieszać, przykryć i odstawić zaczyn na godzinę.W misie miksera utrzeć
jajko i
żółtka z
cukrem. Zetrzeć
skórkę z cytryny i wycisnąć sok.Do zaczynu dodać
żółtka z
cukrem, resztę
mąki,
alkohol,
skórkę cytrynową, sok, ziarenka
wanilii oraz szczyptę
soli. Wyrobić ciasto, dodając stopione
masło, tak długo, aż przestanie lepić się do ręki. Odstawić do wyrośnięcia.Natłuszczoną ręką oddzielać porcje ciasta, nakładać po łyżeczce nadzienia i zlepiać, formując kule. Układać na stolnicy podsypanej
mąką, zlepieniem do dołu. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.W rondlu rozgrzać tłuszcz i smażyć po 2-3 pączki pamiętając, aby mogły swobodnie pływać. Gdy będą miały złoty kolor, przewrócić na drugą stronę. Odsączyć na ręczniku kuchennym.Do
cukru pudru dodać 2 łyżki
wody i dobrze wymieszać uzyskany
lukier. Jeśli jest za gęsty i nie da się nim oblać pączka, dodać więcej
wody.Polać pączki i ozdobić kolorową posypką. Alternatywnie można posypać je
cukrem pudrem.