Wykonanie
Te tortille powstały z myślą o moim młodszym
bracie, który nie bardzo lubi się ze
szpinakiem. Chociaż ciasto
szpinakowe lubi :))
Szpinaku w tortillach nie czuć, więc można przemycić go w ten sposób do jadłospisu.
Składniki :Ciasto:- około 3 szklanek
mąki,- 4 łyżki
oleju,- około 3/4 szklanki gorącego
mleka lub
wody,- około 1/2 szklanki zmiksowanego lub rozdrobnionego
szpinaku,-
sól.Dodatki :- usmażony
filet z dorsza,- pocięta w cienki paseczki
marchew,-
sałata,- pocięty w paseczki
ogórek kiszony.Sos :- gęsty
jogurt naturalny,- świeży
koperek,-
sól,
pieprz.
Wszystkie składniki ciasta wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Odstawić przykryte na pół godziny, a następnie odrywać kulkę,podsypać
mąką, rozwałkować cienko i piec na patelni bez tłuszczu przez pół minuty z każdej strony. Ciepłą tortillę posmarować sosem, ułożyć pociętą w cienkie paseczki
marchewkę,
sałatę,
ogórka kiszonego oraz paski usmażonej
ryby. Zwinąć rulon i jeść z apetytem :))