ßßß Cookit - przepis na Tarta cytrynowo-limonkowa

Tarta cytrynowo-limonkowa

nazwa

Wykonanie

"Photographing a cake can be art."
Irving Penn
Spoglądając na pogodę za oknem, gdzie stalowe chmury gnając po niebie ciągle zasłaniały słońce, zapragnęłam zatrzymać na dłużej kilka jego promieni. Z pomocą przyszedł przepis na lekką, kwaskowatą tartę. I teraz mogę się cieszyć własnym kawałkiem słońca na talerzu ;) Polecam i Wam, zwłaszcza, że znów zapowiadają deszczowe dni.
Inspiracja: "52 przepisy" R. Makłowicz, P. Bikont. W stosunku do oryginalnego przepisu zmniejszyłam o połowę ilość cukru oraz dodałam limonkę.
Składniki (forma do tarty: 28 cm średnicy):
Ciasto:
200 g mąki
Jajko
1/2 łyżeczki soli
100 g masła
Dodatkowo: sucha fasola
Masa:
200 ml śmietanki kremówki
1/2 szklanki cukru pudru
4 jajka
Sok z 3 cytryn i 1 limonki
Skórka otarta z cytryny i limonki
Zimne masło kroimy w kosteczkę, dodajemy mąkę, jajko i sól. Energicznie wyrabiamy ciasto, formujemy kulę i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Następnie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę na tartę, pamiętając o brzegach. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia (przyciskamy go do ciasta) i wysypujemy na wierzch suchą fasolę. Pieczemy ok. 15 min w 180 st.C.
Ucieramy jajka z cukrem pudrem i sokiem z cytryny oraz limonki.
Zagotowujemy śmietankę i stopniowo wlewamy śmietankę do masy, cały czas ucierając.
Przecedzamy przez sitko, dodajemy skórkę otartą z cytrusów i dokładnie mieszamy.
Napełniamy masą ciasto i pieczemy ok. 35 min w 180 st.C.
Smacznego!
Źródło:http://nemi-habibi.blogspot.com/2016/03/tarta-cytrynowo-limonkowa.html