Wykonanie
Tak jak
chleby na mąkach bezglutenowych są mało smaczne,tak ciasto kruche zupełnie dobrze się obroniło .Mało tego, zostałam poproszona o powtórkę wypieku:-)Czyli tym razem próba udana :-)Oczywiście sernik może obejść się bez warstwy ciasta, ale to miał być sernik krakowski z kratką...I jest:-)
S kładniki:ciasto:200g
mąki owsianej bezglutenowej,70 g
mąki ryżowej,3 łyżki
mąki ziemniaczanej,80 g
cukru,140 g
masła,1
jajko,odrobina zimnej
wody,masa:1 kg
sera twarogu trzykrotnie zmielonego lu z wiaderka, ale dobrze odsączonego,8
jajek,100 g
masła,3 łyżki
mąki ziemniaczanej,250 g
cukru,
cukier waniliowy,
lukier:3/4 szklanki
cukru pudru,1 łyżeczka
soku z cytryny,
woda wrzątek.Przygotowanie:Wsypać do miski
mąki, dodać pokrojone kawałki
masła, posiekać. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Gdy będzie za suche można dodać odrobinę zimnej
wody. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na minimum 0,5h do lodówki. Po tym czasie wyłożyć blachę papierem do pieczenia i rozłożyć 2/3 części ciasta. 1/3 ponownie wstawić do lodówki. Ponakłuwać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać około 15 minut do zrumienienia. W tym czasie zrobić masę
serową.
Masło utrzeć z
cukrem (odłożyć 50 g) i
cukrem waniliowym, dodając powoli
żółtka i
ser. W osobnym naczyniu ubić
białka. Pod koniec ubijania dodać pozostałe 50 g
cukru i
mąkę ziemniaczaną. Powoli wymieszać obie masy. Wyłożyć całość na podpieczony spód. Z odłożonego ciasta wyciąć paski, rozłożyć na
masie serowej w postaci kratki. Wstawić ciasto do piekarnika i piec 50-60 minut. (Po 30 minutach zmniejszyłam temp. do 170 stop. C).
Cukier puder utrzeć z 1 łyżeczką
soku z cytryny i 1-2 łyżkami gorącej
wody. Polukrować gotowe ciasto. Najlepiej schłodzić całą noc w lodówce.Uwaga:W przypadku u życia
mąki pszennej u ż yć tylko je den rodzaj
mąki i użyć jej 250 g oraz 12 5 g
masła. Pozostałe skł adniki jak wyże j.