ßßß Cookit - przepis na jagodzianki dwusmakowe jagodowo-jagodowe

jagodzianki dwusmakowe jagodowo-jagodowe

nazwa

Wykonanie

Jagodzianki kojarzą mi się z Mazurami i Bałtykiem. Dwa w jednym. Na Mazurach najlepsze jagodzianki jadłam od wiejskiej gospodyni, która sprzedawała je nad brzegiem rzeki, gdy spływaliśmy kajakami. Nad Bałtykiem przypomina mi faceta, który sprzedawał je na plaży, nawołując właśnie tym hasłem: "Jagodzianki dwusmakowe, jagodowo-jagodowe!!!". Morał z tego taki, że jagodzianki najlepiej smakują na urlopie, nad wodą. Urlop dopiero przed nami a drożdżowe bułeczki z jagodami znalazły się już w kuchni. Czary?
Składniki na 8 jagodzianek:
250 g mąki
1/4 kostki drożdży
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 jajko
2 łyżki roztopionego masła
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego lub aromatu waniliowego
Nadzienie:
jagody
cukier
mąka ziemniaczana
Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka gorącej wody
1 łyżeczka soku z cytryny
Składniki nadzienia mieszamy ze sobą. Dzięki mące jagody nie opadną. Z łyżki ciepłego mleka i drożdży robimy zaczyn. Wszystkie składniki ciasta mieszamy ze sobą. Wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne i zacznie odchodzić od ręki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie, gdy ciasto zwiększy objętość, formujemy z niego małe kuleczki wielkości mandarynki. Każdą należy rozwałkować, ułożyć jagodowy farsz i zawinąć szczelne sakiewki. Zawijamy i obracamy na blacie oprószonym mąką, zawijasem pod spód. Bułeczki odstawić na jakieś 20 minut aby odpoczęły.
Piec nagrzewamy do 220 stopni i pieczemy 15 minut. Uprzedzam, że jagodzianki w piecu znacznie urosną więc trzeba ułożyć je na blaszce w większych odstępach. Gdy lekko wystygną polewamy lukrem.
Do wałkowania użyłam kolejnego gadżetu, który otrzymałam od emako.pl . Silikonowy wałek do ciasta. Muszę przyznać, że jest rewelacyjny. Silikonowa powłoka nie przywiera co sprawia, że wałkowanie jest dziecinnie proste, poza tym dzięki temu umycie jego nie sprawia najmniejszych problemów. Dodatkowym atutem są neonowe kolory wałków dostępnych w ofercie sklepu. Ja wybrałam fioletowy a może bardziej jagodowy :)
Źródło:http://mycatcooks.blogspot.com/2013/07/jagodzianki-dwusmakowe-jagodowo-jagodowe_24.html