ßßß Cookit - przepis na Jagodzianki z białym serem i lukrem

Jagodzianki z białym serem i lukrem

nazwa

Wykonanie

300 ml ciepłego mleka
60 g masła
1/2 łyżeczki soli
pół kostki drożdży
100 g cukru
2 jajka
560 g mąki
Nadzienie :
kostka chudego sera
1 żółtko
1 łyżka masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
cukier waniliowy
Lukier:
1/2 szkl cukru pudru
1-2 łyżki wody
Dodatkowo:
jagody
Przygotowanie:
Do ciepłego mleka dodajemy masło, łyżkę cukru, roztrzepane jajka i mieszamy do czasu, aż drożdże nam się rozpuszczą.
Mąkę razem z solą przesiewamy do miski. Dodajemy pozostałą część cukru i mleko wymieszane z resztą składników.
Wyrabiamy ciasto do czasu aż będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodziło od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 , 5 godz.
Gdy ciasto nam już wyrośnie, wyciągamy je na obsypaną mąką stolnicę i ponownie zagniatamy je przez chwilę. Odkładamy na bok i odrywamy mały kawałek ciasta. Rozwałkowujemy go na prostokąt o długości ok 20 cm. Na brzegu krótszego boku (pamiętajmy żeby zostawić kawałeczek ciasta, aby zlepić bułkę) układamy kopiastą łyżkę sera i jagody, zawijamy tak, aby skleić ciasto by nic nam nie wypływało, zostawiając kawałek ciasta takiej długości, aby można nim było obłożyć bułeczkę. Nacinamy go tak, aby powstały paseczki i przekładamy przekrojone kawałki na drugą stronę bułki i zakładamy końcówki pod spód. Tak gotową jagodziankę układamy na blaszce i odstawiamy do wyrośnięcia. Tak samo postępujemy z resztą ciasta.
Bułeczki przed pieczeniem smarujemy wodą z cukrem. Piekarnik nagrzewamy do 200st C i pieczemy jagodzianki przez ok 15-20 min (jak będą delikatnie brązowe to są już gotowe).
Jeszcze gorące lukrujemy. (jeśli chcemy mieć bardziej gęstszy lukier to dodajemy więcej cukru, tutaj to już wszystko zależy od nas).
Smacznego ! ;)
Źródło:http://charlottegotuje.blogspot.com/2013/07/jagodzianki-z-biaym-serem-i-lukrem.html