ßßß Cookit - przepis na Ciasto pomarańczowe z białek

Ciasto pomarańczowe z białek

nazwa

Wykonanie

Mimo szybko płynącego czasu końca zimy jakoś nie widać.
Tylko dni dłuż sz e przypominają, że wios na tuż tuż...
W lodówce miałam po ostatnim tatarze 2 słoiki białek.
Szykowałam obiad dla gości, którzy przejazdem mieli wpaść.
Jak zobaczyłam u Kamili to ciasto wiedziałam, że je od razu wykorzystam.
Aromatyczne, cytrusowe, na deser poobiedni akuratne ;-)
Na pewno pasuje na Wielkanocny stół.
Przepis podaję za Kamilą z moimi zmianami. Dodałam jako dekorację karmelizowane plastry pomarańczy.
Składniki: na ciasto:
170 g białek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
skórka z 1 cytryny
2 łyżki soku z cytryny
syrop do nasączenia:
sok z 1 pomarańczy,
3 łyżki cukru,
lukier:
2 łyżki syropu pomarańczowego
1-łyżka wrzącej wody
3/4 szklanki cukru pudru
skórka z 1 pomarańczy
pomarańcze karmelizowane:
1,5 szklank i wody,
3 łyżki cukru,
1 pomarańcza
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywną pianę, a następnie stopniowo, ciągle miksując, dodawać cukier. Dodać sok i skórkę z cytryny, ekstrakt waniliowy i wymieszać. Do masy dodać rozpuszczone i ostudzone masło i zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do ciasta. Ciasto przełożyć do foremki keksowej i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto ostudzić, a następnie wyciągnąć z foremki.
W garnuszku zagotować sok z pomarańczy i cukier. Gotować około 3 minuty i odstawić do ostudzenia. Odłożyć do miseczki dwie łyżki syropu. Ciasto gęsto nakłuć wykałaczką, a następnie nasączyć je pozostałym syropem.
Do odłożonego w miseczce syropu dodać cukier puder, skórkę z pomarańczy i rozetrzeć do uzyskania lukru. Połączonymi składnikami polukrować ciasto.
Przygotować karmelizowane pomarańcze do ozdobienia ciasta. W tym celu zagotować wodę z cukrem, wrzucić cienko pokrojoną w plasterki pomarańczę. Gotować około 45 minut. Po tym czasie wyciągnąć delikatnie plastry owoców i ułożyć do wystygnięcia na papierze do pieczenia. Udekorować nimi ciasto.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2016/03/ciasto-pomaranczowe-z-biaek.html