Wykonanie
Dzień dobry!Czas bardzo szybko leci, dopiero co mieliśmy święta Bożego Narodzenia, Karnawał, a tu już tuż tuż Wielkanoc! Dlatego też już powoli myślę o naszym wielkanocnym menu i przy okazji wymyślam i testuję różne przepisy. Często zdarza się, że przygotowuję coś z
żółtkami,
białek nigdy nie wyrzucam, tylko chowam do zamrażarki, bo zawsze się mogą do czegoś przydać (na przykład do mojej ukochanej
bezy Pavlova czy też do lukru królewskiego).
Białka można również wykorzystać do przygotowania delikatnego i bardzo smacznego ciasta - babki idealnej na Wielkanoc. Jeśli również szukacie inspiracji wielkanocnych - zajrzyjcie do zakładki z przepisami na Wielkanoc .
Składniki:210 g
białek (ok. 7-8
białek)220 g
cukru250 g stopionego
masła180 ml ciepłego
mleka400 g przesianej
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaziarenka z 1
laski waniliisok i skórka otarta z 1
cytrynyWykonanie:Pracę rozpoczynamy od ubicia
białek na sztywną pianę ze szczyptą
soli, podobnie jak ubijamy je na
bezę. Kiedy jest już sztywna dodajemy po łyżce
cukru, ciągle ubijając. Następnie dodajemy stopione i lekko przestudzone
masło, jak również
mleko, stopniowo, mikser ustawiamy na najniższą prędkość.Następnie dodajemy przesianą
mąkę i
proszek do pieczenia, możemy mieszać ręcznie, delikatnie, do połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy ziarenka z
wanilii, skórkę i
sok z cytryny, mieszamy.Gotowe ciasto przelewamy do foremki na babkę lub keksówki i pieczemy ok. 45 minut w 180 st. Babkę studzimy w uchylonym piekarniku, aby nie opadła.
Ostudzoną babkę lukrujemy
cytrynowym lukrem - 1 szklankę
cukru pudru miksujemy z kilkoma łyżkami
soku z cytryny i polewamy babkę.
Smacznego!