ßßß Cookit - przepis na Carnitas - pieczona po meksykańsku wieprzowina

Carnitas - pieczona po meksykańsku wieprzowina

nazwa

Wykonanie

W tłusty czwartek nie tylko o pączkach człowiek żyje ;-)
Upiekłam na obiad meksykańskie carnitas.
Po raz pierwszy zrobiłam je w worku do pieczenia. Wyszło idealnie.
Widelcem dało się z łatwością poporcjować na drobne cząstki. Myślę, że podobnie da się zrobić pulled pork.
Pogoda nadal nie nastraja i choć tak mogłam przenieść swoich domowników w cieplejsze klimaty.
Tak zaszalałam, że przy okazji robienia zdjęć pobiłam ten piękny południowoamerykański półmisek...:-(
Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej,
1 cebula pokrojona na ćwiartki
3 ząbki czosnku, obrane i pokrojone na cząstki,
1 limonka pokrojona na cząstki,
1 pomarańcza pokrojona na cząstki,
1 laska cynamonu
1 łyżeczka oregano,
1/4 łyżeczki mielonego kminu
1 łyżeczka papryki chile
2 liście laurowe,
sól i pieprz,
1 łyżka oleju rzepakowego,
woda do podlania,
+
tortille pszenne,
sałata lodowa,
pomidor, papryka,cebula,
guacamole (klik).
Przygotowanie:
Mięso umyć, pokroić w większą kostkę. Wymieszać z wszystkimi przyprawami i dodatkami, włożyć do worka do pieczenia. Podlać wodą. Włożyć całość do nagrzanego do 190 stopni C. Piec około 2-2,5 h. Po tym czasie mięso wyjąć, widelcem porwać na cząstki. Przygotować guacamole (klik), pokroić pomidory, cebulę sałatę i paprykę. Podgrzać na suchej patelni tortille, rozłożyć mięso, warzywa i sos guacamole. Zrolować i zajadać:-)
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2016/02/carnitas-pieczona-po-meksykansku.html