Wykonanie
W tłusty czwartek nie tylko o pączkach człowiek żyje ;-)Upiekłam na obiad meksykańskie carnitas.Po raz pierwszy zrobiłam je w worku do pieczenia. Wyszło idealnie.Widelcem dało się z łatwością poporcjować na drobne cząstki. Myślę, że podobnie da się zrobić pulled
pork.Pogoda nadal nie nastraja i choć tak mogłam przenieść swoich domowników w cieplejsze klimaty.Tak zaszalałam, że przy okazji robienia zdjęć pobiłam ten piękny południowoamerykański półmisek...:-(
Składniki:1 kg
łopatki wieprzowej,1
cebula pokrojona na ćwiartki3 ząbki
czosnku, obrane i pokrojone na cząstki,1
limonka pokrojona na cząstki,1
pomarańcza pokrojona na cząstki,1 laska
cynamonu1 łyżeczka
oregano,1/4 łyżeczki mielonego
kminu1 łyżeczka
papryki chile2
liście laurowe,
sól i
pieprz,1 łyżka
oleju rzepakowego,
woda do podlania,+tortille pszenne,
sałata lodowa,
pomidor,
papryka,
cebula,guacamole (klik).Przygotowanie:
Mięso umyć, pokroić w większą kostkę. Wymieszać z wszystkimi
przyprawami i dodatkami, włożyć do worka do pieczenia. Podlać
wodą. Włożyć całość do nagrzanego do 190 stopni C. Piec około 2-2,5 h. Po tym czasie
mięso wyjąć, widelcem porwać na cząstki. Przygotować guacamole (klik), pokroić
pomidory,
cebulę sałatę i
paprykę. Podgrzać na suchej patelni tortille, rozłożyć
mięso, warzywa i sos guacamole. Zrolować i zajadać:-)