Wykonanie
Witam kochani. Myślę, że to już dobry czas upiec świąteczne
ciasteczka. Dodatek niewielki
drożdży oprócz łagodnego spulchniania uelastycznia ciasto, które łatwiej się formuje i wałkuje, ale można je pominąć, bo to przecież normalne ciasto kruche, które nie wymaga także
proszku do pieczenia.
Ciasteczka wychodzą pulchne i równiutkie, świetne również do rogalików. Polecam i życzę przyjemnej zabawy na przykład w towarzystwie milusińskich.
Składniki na około 70 sztuk3 szklanki
mąki pszennej tortowej lub uniwersalnej3
żółtkanieco mniej niż 3/4 szklanki
cukru200 g
masła2, 5 dag
drożdży (opcjonalnie)aromat (u mnie skórka z
pomarańczy)szczypta
soli3 łyżki
wody ciepłej, gdy dodawane
drożdże, bez
drożdży lepiej dodać zimnej
wody)PrzygotowanieLINK do przepisu na filmie
Mąkę,
sól, aromat,
cukier mieszam na sucho (1 łyżeczkę
cukru zostawiam do posypania
drożdży). Robię w suchych składnikach zagłębienie, do którego wsypuję pokruszone
drożdże.
Drożdże posypuję pozostałym
cukrem i polewam je ciepłą
wodą. Po chwili, kiedy
drożdże podrosną - pojawi się taka napuchła pianka- dodaję
żółtka i rozdrobnione
masło. Krótko wyrabiam całość do połączenia. Gdyby ciasto było zbyt suche dodaję jeszcze ciut
wody. To ciasto ma taką samą konsystencję jak typowe kruche. Zawijam w folię i wstawiam do lodówki na około 2 godziny lub dłużej, jak nie mam akurat czasu na dalszy etap.Ciasto po wyjęciu krótko przerabiam i wałkuję, podsypując od czasu do czasu
mąką, na grubość około 2-3 mm. Wycinam
ciasteczka i układam w formie na papierze do pieczenia. Piekę około 10 min w temperaturze 190 stopni C, grzałka góra-dół. Ważne, żeby
ciastek nie zdejmować z blachy na ciepło, bo się powykrzywiają. Chyba że zrobicie to dużą płaską
łopatką i ułożycie na równej powierzchni. Wystudzone dekoruję lukrem, ale to już możecie obejrzeć na filmie .
LUKIER PROSTY :Na tą ilość
ciasteczek potrzeba około 1,5 szklanki
cukru pudru, kilka łyżek
soku z cytryny, którego trzeba wlać przez sitko porcjami i mieszać dokładnie, do gęstości takiej, zeby masa z łyżeczki wolno spływała- rzadki
lukier rozlewa się na ciastkach, tepy zaś z trudem wychodzi przez szprycę. Barwniki w tym przypadku użyłam spożywcze rozpuszczalne w wodzie.
LUKIER Z
BIAŁKATyle
cukru pudru (również mniej więcej 1, 5 szklanki), by po wymieszaniu z
białkiem uzyskać odpowiednią konsystencję plus aromat do lukru, żeby nie był mdły. Ponieważ dodajemy
surowe białko trzeba przed wybiciem
jajko dobrze umyć i przelać skorupkę gorącą
wodą. Potrzebne będą barwniki rozpuszczalne w wodzie.
LUKIER ZE
ŚMIETANĄPodobną ilość
cukru pudru mieszamy ze słodką
śmietanką kremową lub taką do
kawy. Dodajemy aromat i tym razem barwniki rozpuszczalne w tłuszczu.
Życzę kochani udanych wypieków i Wesołych Świąt!Pozdrawiam Weronika