Wykonanie
Dla mnie przebój tegorocznych mazurków - delikatny, kruchy spód z przepyszną masą
kawową,
bezami i lekko solonym karmelem. Wszystko tu do siebie pasuje, wzajemnie się uzupełnia, niesamowita rozkosz dla kubków
smakowych! Jeśli macie jeszcze chwilę czasu przed świętami, warto go umieścić na liście wypieków :-).Składniki na kruche ciasto:175 g
mąki pszennej (może być krupczatka)50 g
cukru pudru100 g
masła, zimnego1 łyżka gęstej kwaśnej
śmietany 18%1
żółtkoMąkę przesiać, dodać
masło i posiekać
ostrym nożem. Dodać
żółtko,
cukier,
śmietanę. Szybko zagnieść, uformować kulę, lekko spłaszczyć i owinąć folią (ciasto można również wyrobić malakserem). Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Kruche ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować do wymiarów formy, przenieść do niej, dokładnie wylepić palcami, wyrównać. Ponakłuwać widelcem.Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut lub do zarumienienia.Wyjąć, wystudzić na kratce.Masa kawowa:200 g masy kajmakowej z puszki (zwanej również 'masą krówkową' lub ' dulce de leche ')80 g
masła1,5 łyżki
kawy (rozpuszczalnej) rozpuszczonej w 2 łyżkach wrzącej
wodyMasło rozmiękczyć (przez kilkanascie sekund podgrzać w mikrofali lub położyć blisko kaloryfera, by było bardzo miękkie).
Kawę wystudzić.W misie miksera umieścić masę kajamakową,
masło,
kawę. Zmiksować na bardzo gładką, bezgrudkową masę. Przelać do kubeczka, umieścić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.
Sos karmelowy:1/4 szklanki
cukru1 łyżka
wody2 łyżki
śmietany kremówki 30% lub 36%1 łyżeczka
masłaszczypta
soliDo małego garnuszka wsypać
cukier, dodać
wodę. Zagotować, zmniejszyć na średnią moc palnika, gotować do momentu aż
cukier się całkowicie rozpuści. Gotować dalej, około 5 minut, nie mieszając (można tylko mieszać trzymając za uchwyt garnuszka i lekko nim poruszać) aż
syrop zacznie zmieniać kolor na lekko złoty, finalnie na bursztynowozłoty.Ściągnąć z palnika i ostożnie wlać kremówkę (masa zacznie się mocno pienić). Dodać
masło i szczyptę
soli. Wymieszać do połączenia. Odstawić do lekkiego przestudzenia (sos zgęstnieje).Ponadto:
sól morska w płatkach do posypania8 małych bezików, pokruszonychWykonanieKruchy spód ułożyć na paterze. Lekko gęstą masę
kawową wylać na spód, wyrównać. Odłożyć do lodówki do zgęstnienia masy. Ozdobić bezikami.
Bezy polać
sosem karmelowym, oprószyć
solą morską.Można przechowywać do 5 dni, w chłodnym miejscu.Smacznego :-).