ßßß
Pierogi z boczniakamSzukasz sprawdzonego sposobu na pierogi? Sprawdź przepis na pierogi z boczniakami. Gwarantuję idealnie miękkie ciasto i unikalny farsz, który Cię zachwyci.Składniki na ciasto:0,5 kg mąki pszennej (wykorzystałam typ 450)1/2 łyżeczka soli60 ml oleju200 ml gorącej wody (wodę ugotowałam i odstawiłam na 2-3 minuty, aby odrobinę ostygła)Wszystkie składniki na ciasto bardzo dokładnie odmierzyłam i nic nie sypałam na oko. Chyba właśnie dlatego wyszło ono takie dobre.Składniki na farsz:200 g boczniaków1 duża cebula bądź 2 mniejsze1 opakowanie (150 g) sera bałkańskiego z mleka owczego200 g twarogu półtłustegooliwa z oliwek do smażenia1 szklanka wodysól morskaświeżo zmielony pieprzDodatki:przysmażona cebula w wersji optymalnejskwarki w wersji „na bogato”jogurt naturalny w wersji dietetycznejSposób przygotowania:Ciasto : do miski przesiewam mąkę i sól, a następnie dolewam olej. Gotuję wodę i odstawiam ją na 2-3 minuty, aby delikatnie ostygła. Dolewam wodę do miski z mąką małymi partiami po ok 50 ml i mieszam łyżką, aby składniki połączyły się. Woda będzie bardzo gorąca, więc należy uważać, aby się nie poparzyć. Do wyrabiania ciasta opcjonalnie można wykorzystać mikser. Gdy w misce jest już cała porcja wody zaczynam zagniatać ciasto ręką. Należy ugniatać je przez minimum 10 minut, aby zrobiło się gładkie i elastyczne. Przykrywam ciasto ściereczką i odstawiam na bok na czas przygotowania farszu.Farsz : Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na oliwie do momentu aż się zeszkli. Boczniaki myję i kroję na małe kawałki. Bez suszenia dodaję je do cebuli i smażę dalej na dużym ogniu przez 5 minut. Co jakiś czas uzupełniam płyn na patelni dolewając wodę. Gdy grzyby zaczynają robić się miękkie zmniejszam temperaturę i przykrywam patelnię. Duszę całość kolejne 10 minut dolewając co jakiś czas odrobinę wody. Ostatecznie cały płyn powinien odparować. Gdy na patelni zostaną tylko miękkie grzyby z delikatnie rozgotowaną cebulą dodaję oba rodzaje serów i mieszam dokładnie. Doprawiam solą (uwaga na ilość ponieważ ser bałkański jest słony) i pieprzem (tego nie żałuję i sypię sporo). Ostawiam farsz do ostygnięcia.Pierogi z boczniakami : Obsypuję blat mąką i zaczynam wałkować ciasto (dla wygody podzieliłam je na kilka mniejszych części). Wycinam z niego kółka, nakładam po 1 łyżeczce farszu i sklejam. Gotuję w delikatnie osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju. Gotowe pierogi suszę na czystej ściereczce, a następnie układam na patelni z tłuszczem i podsmażoną cebulką. Nadmiar ciasta można zawinąć w folię spożywczą i zamrozić na kolejny raz, a nadprogramową ilość farszu wyjadać łyżeczką z patelni.

A Ty jakie pierogi lubisz najbardziej?Podobał Ci się ten przepis? Skomentuj go i podziel się nim z innymi.Sprawdź także:Nowoczesne pierogi ruskieIndyk w słodkim sosie figowym z puree marchewkowymNaleśniki z farszem ruskim