ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowo –truskawkowe

Ciasto czekoladowo –truskawkowe

nazwa

Wykonanie

Biszkopt czekoladowy:
8 białek
¾ szklanki mąki krupczatki
¼ szklanki ciemnego kakao
½ szklanki oleju roślinnego
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt jasny:
3 jajka
3 łyżki cukru
½ szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Krem czekoladowy:
½ litra śmietany kremówki 30%
15 dag gorzkiej czekolady
1-2 łyżki cukru pudru
Krem truskawkowy:
½ litra śmietany kremówki 30%
20 dag mascarpone
½ szklanki musu truskawkowego
50 ml likieru truskawkowego użyłam Dalkowski
1 łyżka żelatyny
3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
Konfitura truskawkowa lub dżem
Posypka
Sposób wykonania:
Biszkopt ciemny:
Białka ubijać do białości wsypując stopniowo cukier łyżka po łyżce aż do połączenia, mąkę wymieszać z kakao oraz proszkiem wsypać do ubitych białek , delikatnie wymieszać na najniższych obrotach, na sam koniec wlać olej i wymieszać. Tak przygotowane ciasto wylać do formy wyłożonej papierem pergaminowym o wym 37/24 cm. Piec w nagrzanym piekarniku do 180*c przez około 20 minut.
Biszkopt jasny:
Białka oddzielić od żółtek, zmiksować na pianę pod koniec wsypać cukier i dalej miksować, następnie dodawać po jednym żółtku aż do połączenia, wsypać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem. Wylać do takiej samej blachy jak piekliśmy ciemny biszkopt piec 20 minut w temp 160*c. Po upieczeniu wystudzić
Masa czekoladowa:
Śmietanę kremówkę przelać do rondelka podgrzać aby była dobrze ciepła, wkruszyć gorzką czekoladę odczekać chwilę aż czekolada zacznie się rozpuszczać, dokładnie wymieszać, wystygniętą masę włożyć na minimum 4 godziny do lodówki lub na całą noc. Następnego dnia dodać do masy cukier puder i zmiksować na krem.
Masa truskawkowa:
Żelatynę zalać minimalną ilością ciepłej wody mieszać do rozpuszczenia, połączyć z musem truskawkowym.
Dobrze schłodzoną kremówkę umieścić z serem mascarpone i cukrem pudrem w misce i miksować do uzyskania gładkiego kremu, dodać mus delikatnie wmieszać razem z likierem.
Złożenie ciasta:
Ciemny biszkopt posmarować cienko konfiturą lub dżemem , wyłożyć czekoladowy krem przykryć jasnym biszkoptem i przykryć masą truskawkową. Udekorować dowolnie. Schłodzić w lodówce.
Słodkich wypieków!
UWAGA: Jeśli lubicie "mokre ciasta jak tort wystarczy biszkopty nasączyć zwykłym ponczem z wody cukru i cytryny .
Źródło:http://waniliaikardamon.blogspot.com/2016/04/ciasto-czekoladowo-truskawkowe.html