Kiedy otwieram konserwę rybną to w niej niewielka porcja. Lecz kiedy zrobię z niej pastę wystarczy nawet dla niezapowiedzianych gości. Pasty do smarowania pieczywa są świetnym rozwiązaniem aby nieco urozmaicić nasze menu.Składniki:1 puszka śledzi (ja miałam w oleju , lecz mogą być w sosie pomidorowym)1 cebula1-2 ogórki kiszone2 ugotowane na twardo jajka1 łyżeczka musztardy (Ja dodałam francuską)1 łyżeczka majonezu (ja użyłam dekoracyjnego)Przyprawy: pieprz.Wykonanie:Śledzie wyłożyć do miski.Cebulę, ogórki, drobno posiekać.Jajka obrać ze skorupek i pognieść widelcem.Dodać musztardę i majonez.Połączyć dokładnie wszystkie składniki.Doprawić do smaku pieprzem.Uwaga: Aby ułatwić sobie obieranie jajka przecinam je nożem na połowę. Łyżką wyjmuję jajko ze skorupki.W ten sam sposób przygotowuje pastę z makreli czy innej wędzonej ryby.