ßßß Cookit - przepis na Śledź pod pierzynką

Śledź pod pierzynką

nazwa

Wykonanie

No i po Świętach. Mam nadzieję, że wszyscy mieli je udane, bez smutnych niespodzianek, z furą pysznego jedzenia i rodzinną atmosferą. Nie zdążyłam złożyć blogowych życzeń, ponieważ byłam tak zalatana, że nawet laptopa nie miałam czasu odpalić, a co dopiero dodawanie posta...
Niemniej jednak życzę Wam wszystkiego dobrego i wszystkiego o czym marzycie :)
Wiem, że to już nie pora na takie wpisy, ale przecież takiego śledzia można zjeść nie tylko w Wigilię. Poza tym za rok nie będę już go dodawać tylko wszystko będzie zebrane do kupy w jakimś poście o potrawach świątecznych, więc tak sobie ułatwiam życie :)
Śledź po d pierzynką
P owiem Wam, że jak będę go robić za rok to go ulepszę dodając może jabłek, m oże więcej majonezu...
Nie jest to mistrzost wo Świata, ale całkiem w porządku śledzik.
Wa żne! Należy go przygotować p arę dni w cześniej, ponieważ zanim składniki się przegryzą musi min ą ć trochę czasu, a "nie przegryziona " jest niesmaczna...
Nie podaj ę dokładnych ilości z prostej przyc zyny - każdy ma inną rodzinę pod wz ględem liczebności, ap etytu i gustu. U nas nie ma szału na śledzia, poza tym mało j emy ogólnie. Dodatkow a sprawa to fakt, że Wigilię spędzam w gronie czteroosob owym, więc nie ma komu tego jeść...
Nie podaję też proporcji z ko lejnej przyczyny: Dużo zależy od miski, bo to sałatka warstwowa...
Potrzebujemy:
opakowani a śledzi lub kilku płatów do moczenia
kilku ogórków kiszonych
jajek na tward o
majonezu
cebuli
Śledzia kroimy na kawałeczki "na jeden kęs" . Cebulę drobno siekamy, ogórki kroimy w kosteczkę, jajka rozdrabniamy.
Układamy kolejno: śledzia, ce bulę, ogórk i, jajka i majonez. I tyle!
Źródło:http://rozgardiaszkuchenny.blogspot.com/2012/12/sledz-pod-pierzynka.html