ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasteczka z suszonymi figami / Pinwheel cookies with dried figs

Kruche ciasteczka z suszonymi figami / Pinwheel cookies with dried figs

nazwa

Wykonanie

Share the post "Kruche ciasteczka z suszonymi figami / Pinwheel cookies with dried figs"
Dziś przedstawiam wyjątkowo smaczne kruche ciasteczka z nadzieniem z suszonych fig z akcentem pomarańczy i cynamonu. Doskonałe na deser i do kawy, a ich przygotowanie nie powinno sprawić problemu nawet osobom niedoświadczonym w kuchni. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Kruche ciasteczka z suszonymi figami
(ok. 90 ciasteczek)
Składniki na nadzienie :
1 szklanka posiekanych suszonych fig Bakallandu
1 łyżka startej skórki z pomarańczy
1/2 szklanki (125 ml) soku pomarańczowego
1/4 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżki brandy
2 łyżki kisielu pomarańczowego Delecty
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka mielonego cynamonu
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
100 g masła
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1 jajko
Przygotowanie:
W małym rondelku wymieszałam figi, skórkę pomarańczową wraz z sokiem, cukier, brandy, kisiel i cynamon i zagotowałam na średnim ogniu. Następnie zmniejszyłam ogień do małego i podgrzewałam przez około 3 minuty, aż masa zgęstniała. Przełożyłam ją do blendera, zmiksowałam na gładką masę.
W średniej misce wymieszałam mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sól. W dużej misce miksera ubiłam masło z cukrem, po czym wmieszałam jajko a później mieszankę z mąką. Podzieliłam ciasto na pół i uformowałam 2 prostokąty. Owinęłam każdy w folię spożywczą i włożyłam do lodówki na 30 minut.
Rozwałkowałam każdy kawałek ciasta na prostokąt o bokach 30 x 20 cm. Wyłożyłam na każdy połowę nadzienia figowego, pozostawiając 1 cm ciasta wzdłuż dłuższej krawędzi.
Zaczynając od przeciwległego dłuższego boku, zwinęłam ciasto i docisnęłam brzeg. Owinęłam każdy rulon w folię spożywczą i włożyłam na godzinę do lodówki (ew. do zamrażarki) na 20 minut. .
Po tym czasie pokroiłam każdy na plastry o grubości 5 mm, rozłożyłm je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszce i upiekłam w nagrzanym do 200 oC piekarniku przez 12 do 15 minut lub do lekkiego zarumienienia.
Smacznego!
English version
(about 90 cookies)
Ingredients for the filling:
1 cup chopped Bakalland dried figs
1 tbsp grated orange rind
1/2 cup(125 ml) orange juice
1/4 cup brown sugar
2 tbsp brandy
2 tbsp instant orange jelly Delecta
1/2 tsp cinnamon
Ingredients for the dough:
2 cups all-purpose flour
1 tsp cinnamon
3/4 tsp baking powder
1/4 tsp salt
100 g butter
1/2 cup brown sugar
1 egg
Preparation:
In a small saucepan, bring chopped figs, orange rind and juice, brown sugar, brandy, jelly and cinnamon to boil over medium-high heat. Reduce heat to low and cook until thickened, about 3 minutes. Transfer to food processor and puree until smooth and set aside.
In medium bowl, whisk together flour, cinnamon, baking powder and salt. In large bowl of stand mixer, beat butter with sugar, mix in egg and stir in flour mixture. Divide batter in half and form into 2 rectangles, wrap each and refrigerate for 30 minutes.
Roll out each piece of dough into 30 x 20 cm rectangle. Spread each with half of the fig filling, leaving 1 cm border along 1 long edge.
Starting at opposite long edge, roll up dough and seal the seam. Wrap each log and refrigerate until firm, about 1 hour.
Cut each log into 5 mm thick slices, bake on parchment paper–lined baking sheets in 200 oC oven until light golden, 12 to 15 minutes.
Enjoy!
Share the post "Kruche ciasteczka z suszonymi figami / Pinwheel cookies with dried figs"
Źródło:http://karmelowy.pl/kruche-ciasteczka-z-suszonymi-figami-pinwheels-cookies-with-dried-figs