Wykonanie
Share the post "Kruche
ciasteczka z
suszonymi figami / Pinwheel cookies with dried
figs"Dziś przedstawiam wyjątkowo smaczne kruche
ciasteczka z nadzieniem z suszonych fig z akcentem
pomarańczy i
cynamonu. Doskonałe na deser i do
kawy, a ich przygotowanie nie powinno sprawić problemu nawet osobom niedoświadczonym w kuchni. Polecam!Scroll down for recipe in English
Kruche
ciasteczka z
suszonymi figami(ok. 90
ciasteczek)Składniki na nadzienie :1 szklanka posiekanych suszonych fig Bakallandu1 łyżka startej skórki z
pomarańczy1/2 szklanki (125 ml)
soku pomarańczowego1/4 szklanki
cukru trzcinowego2 łyżki
brandy2 łyżki
kisielu pomarańczowego Delecty1/2 łyżeczki mielonego
cynamonuSkładniki na ciasto:2 szklanki
mąki1 łyżeczka mielonego
cynamonu3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soli100 g
masła1/2 szklanki
cukru trzcinowego1
jajkoPrzygotowanie:W małym rondelku wymieszałam
figi,
skórkę pomarańczową wraz z
sokiem,
cukier,
brandy,
kisiel i
cynamon i zagotowałam na średnim ogniu. Następnie zmniejszyłam ogień do małego i podgrzewałam przez około 3 minuty, aż masa zgęstniała. Przełożyłam ją do blendera, zmiksowałam na gładką masę.W średniej misce wymieszałam
mąkę,
cynamon,
proszek do pieczenia i
sól. W dużej misce miksera ubiłam
masło z
cukrem, po czym wmieszałam
jajko a później mieszankę z
mąką. Podzieliłam ciasto na pół i uformowałam 2 prostokąty. Owinęłam każdy w folię spożywczą i włożyłam do lodówki na 30 minut.Rozwałkowałam każdy kawałek ciasta na prostokąt o bokach 30 x 20 cm. Wyłożyłam na każdy połowę nadzienia
figowego, pozostawiając 1 cm ciasta wzdłuż dłuższej krawędzi.Zaczynając od przeciwległego dłuższego
boku, zwinęłam ciasto i docisnęłam brzeg. Owinęłam każdy rulon w folię spożywczą i włożyłam na godzinę do lodówki (ew. do zamrażarki) na 20 minut. .Po tym czasie pokroiłam każdy na plastry o grubości 5 mm, rozłożyłm je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszce i upiekłam w nagrzanym do 200 oC piekarniku przez 12 do 15 minut lub do lekkiego zarumienienia.Smacznego!
English version(about 90 cookies)Ingredients for the filling:1 cup chopped Bakalland dried
figs1 tbsp grated orange rind1/2 cup(125 ml) orange juice1/4 cup brown sugar2 tbsp
brandy2 tbsp instant orange jelly Delecta1/2 tsp cinnamonIngredients for the dough:2 cups all-purpose
flour1 tsp cinnamon3/4 tsp baking powder1/4 tsp salt100 g butter1/2 cup brown sugar1 eggPreparation:In a small saucepan, bring chopped
figs, orange rind and juice, brown sugar,
brandy, jelly and cinnamon to boil over medium-high heat. Reduce heat to low and cook until thickened, about 3 minutes. Transfer to food processor and puree until smooth and set aside.In medium bowl,
whisk together
flour, cinnamon, baking powder and salt. In large bowl of stand mixer, beat butter with sugar, mix in egg and stir in
flour mixture. Divide batter in half and form into 2 rectangles, wrap each and refrigerate for 30 minutes.Roll out each piece of dough into 30 x 20 cm rectangle. Spread each with half of the fig filling, leaving 1 cm border along 1 long edge.Starting at opposite long edge, roll up dough and seal the
seam. Wrap each log and refrigerate until firm, about 1 hour.Cut each log into 5 mm thick slices, bake on parchment paper–lined baking sheets in 200 oC oven until light golden, 12 to 15 minutes.Enjoy!
Share the post "Kruche
ciasteczka z
suszonymi figami / Pinwheel cookies with dried
figs"