Wykonanie
Share the post "Mule w
śmietankowym sosie czosnkowym / Mussels with creamy garlic sauce"Dziś przedstawiam kolejny przepis na moje ukochane mule. Udało mi się je kupić w bardzo okazyjnej cenie więc postanowiłam przyrządzić je sobie na samotny obiad, niestety mój połówek nie jest fanem
owoców morza. Tym razem proponuję je z warzywami i
czosnkiem, duszone w
winie i
bulionie, który stworzy nam na koniec
śmietanowy sos. To danie jest przepyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu, polecam podanie z
chlebkiem do moczenia w pysznym sosiku:) Polecam!Scroll down for recipe in English
Mule w
śmietankowym sosie czosnkowym(4 porcje)Składniki:2 kg świeżych muli, umytych i oczyszczonych, wyrzuć te otwarte1 łyżka
masła100 ml
białego wina wytrawnego150 ml
bulionu rybnego lub drobiowego1
cebula, drobno posiekana5-6 ząbków
czosnku, drobno posiekane1 mała
marchewka, pokrojona w drobną kostkę1 mała
pietruszka lub
pasternak, pokrojona w drobną w kostkę1/2 dużego
pora, pokrojonego w cienkie plasterki100 g
śmietany 18%garść posiekanego
szczypiorkusólPrzygotowanie:W większym garnku rozgrzej na średnim ogniu
masło, włóż
cebulę i
czosnek i podsmaż do zeszklenia. Dodaj
marchewkę,
pasternak lub
pietruszkę i
pora, wymieszaj i smaż przez około 2-3 minuty.Wlej
wino i gotuj przez 1-2 minuty, po czym wlej
bulion.Wsyp mule, doprowadź całość do wrzenia i gotuj na dużym ogniu pod przykryciem, przez około 3-4 minuty, aż
małże się otworzą. Potrząśnij garnkiem raz czy dwa w trakcie gotowania. Wyrzuć te nieotwarte.Wmieszaj
śmietanę i dopraw
solą jeżeli to konieczne. Posyp
szczypiorkiem i podawaj w dużych talerzach z chrupiącym
chlebkiem.Smacznego!
English version(4 servings)Ingredients:2kg fresh mussels, cleaned, discard open1 tablespoon butter100 ml dry white
wine150 ml fish or chicken stock1 onion, finely chopped5-6 garlic cloves, finely chopped1 small carrot, finely diced1 small parsnip or parsley root, finely diced1/2 leek, thinly sliced100g single creamhandful chives, choppedsaltPreparation:In a large pot, melt butter and sauté onion and garlic lightly until transparent. Add the carrots, parsnip and leek and quickly toss. Cook for approx 2-3 minutes.
Pour wine and allow to simmer for 1-2 minutes, then add the the stock.Tip in the mussels, bring to a boil, cover and shake the pan over a high heat until the mussels are open, about 3-4 minutes. Discard those mussels that have not opened.Stir in the cream and season with some salt to your taste. Sprinkle with chives and
serve in large bowls, with a crusty rustic bread.Enjoy!
Share the post "Mule w
śmietankowym sosie czosnkowym / Mussels with creamy garlic sauce"