ßßß Cookit - przepis na Mule w śmietankowym sosie czosnkowym / Mussels with creamy garlic sauce

Mule w śmietankowym sosie czosnkowym / Mussels with creamy garlic sauce

nazwa

Wykonanie

Share the post "Mule w śmietankowym sosie czosnkowym / Mussels with creamy garlic sauce"
Dziś przedstawiam kolejny przepis na moje ukochane mule. Udało mi się je kupić w bardzo okazyjnej cenie więc postanowiłam przyrządzić je sobie na samotny obiad, niestety mój połówek nie jest fanem owoców morza. Tym razem proponuję je z warzywami i czosnkiem, duszone w winie i bulionie, który stworzy nam na koniec śmietanowy sos. To danie jest przepyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu, polecam podanie z chlebkiem do moczenia w pysznym sosiku:) Polecam!
Scroll down for recipe in English
Mule w śmietankowym sosie czosnkowym
(4 porcje)
Składniki:
2 kg świeżych muli, umytych i oczyszczonych, wyrzuć te otwarte
1 łyżka masła
100 ml białego wina wytrawnego
150 ml bulionu rybnego lub drobiowego
1 cebula, drobno posiekana
5-6 ząbków czosnku, drobno posiekane
1 mała marchewka, pokrojona w drobną kostkę
1 mała pietruszka lub pasternak, pokrojona w drobną w kostkę
1/2 dużego pora, pokrojonego w cienkie plasterki
100 g śmietany 18%
garść posiekanego szczypiorku
sól
Przygotowanie:
W większym garnku rozgrzej na średnim ogniu masło, włóż cebulę i czosnek i podsmaż do zeszklenia. Dodaj marchewkę, pasternak lub pietruszkę i pora, wymieszaj i smaż przez około 2-3 minuty.
Wlej wino i gotuj przez 1-2 minuty, po czym wlej bulion.
Wsyp mule, doprowadź całość do wrzenia i gotuj na dużym ogniu pod przykryciem, przez około 3-4 minuty, aż małże się otworzą. Potrząśnij garnkiem raz czy dwa w trakcie gotowania. Wyrzuć te nieotwarte.
Wmieszaj śmietanę i dopraw solą jeżeli to konieczne. Posyp szczypiorkiem i podawaj w dużych talerzach z chrupiącym chlebkiem.
Smacznego!
English version
(4 servings)
Ingredients:
2kg fresh mussels, cleaned, discard open
1 tablespoon butter
100 ml dry white wine
150 ml fish or chicken stock
1 onion, finely chopped
5-6 garlic cloves, finely chopped
1 small carrot, finely diced
1 small parsnip or parsley root, finely diced
1/2 leek, thinly sliced
100g single cream
handful chives, chopped
salt
Preparation:
In a large pot, melt butter and sauté onion and garlic lightly until transparent. Add the carrots, parsnip and leek and quickly toss. Cook for approx 2-3 minutes.
Pour wine and allow to simmer for 1-2 minutes, then add the the stock.
Tip in the mussels, bring to a boil, cover and shake the pan over a high heat until the mussels are open, about 3-4 minutes. Discard those mussels that have not opened.
Stir in the cream and season with some salt to your taste. Sprinkle with chives and serve in large bowls, with a crusty rustic bread.
Enjoy!
Share the post "Mule w śmietankowym sosie czosnkowym / Mussels with creamy garlic sauce"
Źródło:http://karmelowy.pl/mule-w-smietankowym-sosie-czosnkowym-mussels-with-creamy-garlic-sauce