ßßß Cookit - przepis na Wielkanocna babka drożdżowa

Wielkanocna babka drożdżowa

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Kiedy przygotowuję babkę drożdżową przypomina mi się dzieciństwo. Moja mama często piekła drożdżowe ciasta. Na rodzinnym, Wielkanocnym stole babka zawsze miała swoje miejsce. Kiedyś przygotowanie takich ciast nie było łatwe. Mama nie miała robota wyposażonego w mocny hak do ich wyrabiania. Pamiętam jak ręką uderzała w ciasto, żeby później było lekkie i puszyste. Wkładała w te ciasta dużo pracy, a jeszcze więcej serca. Teraz przygotowanie drożdżowego ciasta to łatwizna. Mikser robi za nas całą ciężką robotę, ale to nadal ta sama babka z sercem.
Porcja na jedną formę z kominem o średnicy 22 cm.
Składniki:
Zaczyn:
100 ml letniego mleka
1 łyżeczka cukru
2 łyżki mąki
10 g świeżych drożdży
Ciasto:
3 żółtka
125 g cukru
200 ml letniego mleka
50 g masła
500 g mąki pszennej typ 550
2 – 3 krople olejku arakowego
zaczyn
Sposób przygotowania:
Przygotować zaczyn. W misce wymieszać mleko z cukrem i mąką, dodać pokruszone, świeże drożdże. Zostawić do wyrośnięcia.
Masło roztopić i ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na gładko.
Dodać letnie mleko, masło, mąkę, olejek arakowy i wyrośnięty zaczyn. Wszystko dobrze wyrobić przy pomocy haka do wyrabiania drożdżowego ciasta.
Miskę przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić, aż podwoi swoją objętość (ja wstawiam miskę do piekarnika nastawionego na rozmrażanie – 35°C).
Ciasto wyjąć na blat, uformować wałek i przełożyć go do wysmarowanej masłem foremki z kominem.
Formę z ciastem nakryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170°C (termoobieg). Piec 45 minut. Po tym czasie babkę wyjąć z piekarnika.
Odwrócić babkę w foremce do góry nogami i odstawić na 3-4 minuty. Foremkę zdjąć, babkę wystudzić.
Wielkanocna babka najlepiej smakuje z cytrynowym lukrem .
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2016/03/wielkanocna-babka-drozdzowa