Wykonanie
Poziom trudności
Drożdżowe rolady z
borówkami amerykańskimi to prostsza wersja jagodzianek. Do ciasta wybrałam
borówki amerykańskie, bo ich cena była połowę niższa od ceny
jagód. Ciasto wyszło pyszne, lekkie i bardzo
jagodowe – to bardzo dobra informacja, bo
borówki można kupować przez cały rok i cieszyć się borówkowymi à la „jagodziankami”.Porcja na 4 roladySkładniki:Zaczyn:150 ml lekko ciepłego
mleka1 łyżeczka
cukru1 pełna łyżka
mąki30 g świeżych
drożdżyCiasto:100 ml lekko ciepłego
mleka3
żółtka3 łyżki
cukru (ok. 80 g)100 g
masła450 g
mąki pszennej typ 550szczypta
solizaczynNadzienie:600 g
borówek amerykańskich4 łyżki
cukruDekoracja:1
żółtko1 łyżka
mlekacukier perlisty do posypaniaSposób przygotowania:Przygotować zaczyn. W misce wymieszać lekko ciepłe
mleko,
cukier i
mąkę, do tego dodać pokruszone
drożdże, zamieszać.
Zaczyn odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 minut.
Masło rozpuścić i odstawić do stygnięcia. Do dużej miski wlać
mleko, dodać
żółtka,
cukier,
masło,
mąkę,
sól i wyrośnięty zaczyn. Wszystko dobrze wymieszać ręką lub za pomocą miksera wyposażonego w hak do mieszania
ciasta drożdżowego.
Miskę przykryć pokrywką lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż co najmniej podwoi swoją objętość (można też wstawić miskę z
ciastem do piekarnika, ustawionego na 35 °C).
Po wyrośnięciu ciasto wyjąć na oprószony
mąką blat, podzielić je na 4 części.
Część ciasta rozwałkować ma prostokąt.
Na środku wzdłuż dłuższego
boku wysypać 150 g
borówek i łyżkę
cukru. Zawinąć ciasto jak na zdjęciach i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Tak samo postąpić z każdym kawałkiem ciasta. Rolady przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
Piekarnik rozgrzać do 180°C (termoobieg). Wszystkie rolady posmarować
żółtkiem roztrzepanym z
mlekiem.
Na wierzchu posypać perlistym
cukrem.
Blachę z
ciastem wstawić do gorącego piekarnika i piec wszystko przez 25 minut.
Po wystudzeniu rolady pokroić na
bułki.
Jeśli nie zjecie wszystkiego, rolady można zamrozić i odmrozić w odpowiednim momencie.Smacznego!