Wykonanie
Poziom trudnościTo pyszne danie z dodatkiem ostrej
musztardy i słodkiego
syropu klonowego przypadnie do gustu wielu z Was.
Syrop klonowy jest mniej kaloryczny i mniej słodki niż
miód, nie zawiera konserwantów, zawiera za to mnóstwo składników odżywczych. Przede wszystkim mangan, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i jest odpowiedzialny za mocne kości. Wywiera także duży wpływ na poziom libido, sprawność seksualną i płodność. Pełni ważną rolę w wytwarzaniu tyrozyny, istotnej dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy i przysadki mózgowej.
Syrop klonowy zawiera także wapń, magnez, potas i fosfor, oraz witaminy z grupy B, niacynę, biotynę i kwas foliowy. Ze względu na bogaty aromat
syrop klonowy używany jest do pieczenia drobiu,
wieprzowiny i ryb. Można go także używać do słodzenia
napojów,
mleka i
herbaty, do polewania naleśników, pankejków, gofrów,
lodów,
owoców, jako dodatek do ciast i deserów.Porcja dla 5-6 osóbSkładniki:12
udek kurczaka bez skóry i kości6 łyżeczek
musztardy francuskiej4 łyżeczki
musztardy Dijon6 łyżek
syropu klonowego2 płaskie łyżeczki
majeranku3 ząbki
czosnkuSposób przygotowania:Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C (termoobieg).
Czosnek obrać. W misce wymieszać obie
musztardy,
syrop klonowy,
majeranek i przeciśnięty przez praskę
czosnek.
Udka wypłukać, osuszyć i ułożyć w naczyniu żaroodpornym (złożeniem do dołu).
Na
mięso wyłożyć
musztardowo-klonowy sos, równo rozsmarować.
Wstawić do gorącego piekarnika i piec przez 50 minut.
Mięso powinno być lekko chrupiące z wierzchu i soczyste wewnątrz.
Udka kurczaka w
sosie musztardowo-klonowym najlepiej smakują z klejącym się
ryżem i surówką z
marchewki .
Smacznego!