Wykonanie
HomeSŁODKOŚCIDESERYknopersy domowej roboty
Miałam ochotę na zrobienie
wafli..Ale w nieco innej odmianie niż tradycyjne ..Zrobiłam knopersy wyszły super..Dla osób lubiących słodkie i łasuchów jak ja na pewno super przekąska..SKŁADNIKI :Masa
mleczna:1/4 szklanki
mleka4 łyżki
cukru175 g miękkiego
masła1 (szklanka 200m l kopiasta) szklanka
mleka w proszkuMasa czekoladowa:100 g
masła160 g nuteli1 łyżka
kakao2 czubate łyżki zmielonych
orzechów laskowych100 g
orzechów laskowychDodatkowo:3 suche
wafle (o wymiarach 23 x 29 cm każdy)50 g
czekolady mlecznej (dałam gorzką)50 g
czekolady gorzkiejWYKONANIE :Masa
mleczna:
Mleko wlać do małego garnuszka, dodać do niego
cukier i zagotować, cały czas mieszając. Gdy
cukier się rozpuści, zdjąć z palnika i ostudzić.
Masło zmiksować mikserem na białą, puszystą masę. Ucierając dodawać, stopniowo po łyżce ostudzone
mleko dodając wolno ponieważ zbyt szybkie dodanie
mleka grozi zważeniem się masy. Miksujemy tak długo, aż masa będzie gładka. Następnie dodajemy
mleko w proszku i miksujemy.
Masa czekoladowa:
Orzechy prażymy na suchej patelni teflonowej pod przykryciem, na małym ogniu (od czasu do czasu potrząsnąć patelnią, żeby nie przypalić
orzechów) i zetrzeć z nich skórkę. Uprażone
orzechy siekamy na kawałeczki.
Masło miksujemy, dodajemy do niego nutelę,
kakao cały czas miksując. Następnie dodajemy zmielone i posiekane
orzechy.które mieszamy z masą.
Wykonanie
wafla:Na dużą deskę kładziemy pierwszy
wafel, smarujemy masą
czekoladową i przykrywamy drugim
waflem. Następnie smarujemy
mleczną masą . przykrywamy
waflem. Obciążamy drugą deską i wstawić, na lekkie stężenie kremów do lodówki, na około 2 godziny. Po stężeniu i sklejeniu się
wafli, smarujemy je roztopioną
czekoladą którą roztapiamy w kąpieli
wodnej Odstawić do lodówki (już bez obciążenia), by
czekolada stężała. Po stężeniu
czekolady kroimy w kwadraty.Powiązany przepis:babka cytrynowa
likier kajmakowyWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyciasto marchwiowe z kremem
sałatka chrzanowa
pstrąg smażony marynowanyAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIICIASTADANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z
KARKÓWKIDESERYKREMY
NAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStrony
CIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWspółpracaPopularne przepisyzapiekanka z
ryżem,
kurczakiemchałwowiec bez pieczeniaMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy