ßßß Cookit - przepis na knopersy domowej roboty

knopersy domowej roboty

nazwa

Wykonanie

Home
SŁODKOŚCI
DESERY
knopersy domowej roboty
Miałam ochotę na zrobienie wafli..Ale w nieco innej odmianie niż tradycyjne ..Zrobiłam knopersy wyszły super..Dla osób lubiących słodkie i łasuchów jak ja na pewno super przekąska
..
SKŁADNIKI :
Masa mleczna:
1/4 szklanki mleka
4 łyżki cukru
175 g miękkiego masła
1 (szklanka 200m l kopiasta) szklanka mleka w proszku
Masa czekoladowa:
100 g masła
160 g nuteli
1 łyżka kakao
2 czubate łyżki zmielonych orzechów laskowych
100 g orzechów laskowych
Dodatkowo:
3 suche wafle (o wymiarach 23 x 29 cm każdy)
50 g czekolady mlecznej (dałam gorzką)
50 g czekolady gorzkiej
WYKONANIE :
Masa mleczna:
Mleko wlać do małego garnuszka, dodać do niego cukier i zagotować, cały czas mieszając. Gdy cukier się rozpuści, zdjąć z palnika i ostudzić.
Masło zmiksować mikserem na białą, puszystą masę. Ucierając dodawać, stopniowo po łyżce ostudzone mleko dodając wolno ponieważ zbyt szybkie dodanie mleka grozi zważeniem się masy. Miksujemy tak długo, aż masa będzie gładka. Następnie dodajemy mleko w proszku i miksujemy.
Masa czekoladowa:
Orzechy prażymy na suchej patelni teflonowej pod przykryciem, na małym ogniu (od czasu do czasu potrząsnąć patelnią, żeby nie przypalić orzechów) i zetrzeć z nich skórkę. Uprażone orzechy siekamy na kawałeczki.
Masło miksujemy, dodajemy do niego nutelę, kakao cały czas miksując. Następnie dodajemy zmielone i posiekane orzechy.które mieszamy z masą.
Wykonanie wafla:
Na dużą deskę kładziemy pierwszy wafel, smarujemy masą czekoladową i przykrywamy drugim waflem. Następnie smarujemy mleczną masą . przykrywamy waflem. Obciążamy drugą deską i wstawić, na lekkie stężenie kremów do lodówki, na około 2 godziny. Po stężeniu i sklejeniu się wafli, smarujemy je roztopioną czekoladą którą roztapiamy w kąpieli wodnej Odstawić do lodówki (już bez obciążenia), by czekolada stężała. Po stężeniu czekolady kroimy w kwadraty.
Powiązany przepis:
babka cytrynowa
likier kajmakowy
Współpraca
O blogu
Witam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.
Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.
Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.
Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisów
Zakaz kopiowania zdjęć z naszego blogu
Najnowsze wpisy
ciasto marchwiowe z kremem
sałatka chrzanowa
pstrąg smażony marynowany
AKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWE
BEZ KATEGORII
CIASTA
DANIA DIETETYCZNE
DANIA GŁÓWNE
DANIA MIĘSNE
DANIA REGIONALNE
DANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNE
DANIA Z KARKÓWKI
DESERY
KREMY
NAPOJE / KOKTAJLE
PRZYSTAWKI
RYBY / OWOCE MORZA
SAŁATKI / SURÓWKI
SŁODKOŚCI
SOSY
ZUPY
Strony
CIASTECZKA
DOBRE RADY
KONTAKT
PRZELICZNIK KULINARNY
SAVOIR-VIVRE PRZY STOLE
Współpraca
Popularne przepisy
zapiekanka z ryżem, kurczakiem
chałwowiec bez pieczenia
Meta
Zaloguj się
Kanał RSS z wpisami
Kanał RSS z komentarzami
WordPress.org
Polecamy
Źródło:http://www.ugotujmycos.pl/knopersy-domowej-roboty