ßßß Cookit - przepis na ciasto bananowe

ciasto bananowe

nazwa

Wykonanie

Home
SŁODKOŚCI
ciasto bananowe
Polecam przepis na placek bananowy ..na pewno nie bedziecie zawiedzeni po jego zrobieniu..Jest przepyszny.wilgotny /od bananów/ taki akurat do niedzielnej kawy lub herbaty..można dodać różnego rodzaju bakalie.orzechy .pestki słonecznika..
Jest łatwe i szybkie w wykonaniu..A zapach sprawia ze w całym domu czuć jego przyjemny aromat..
Składniki :
390 g mąki pszennej /3 szklanki/
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczki cynamonu
5 łyżki suchego maku
3 mocno dojrzałe banany
150 ml maślanki lub zsiadłego mleka
200 g masła
150 g drobnego cukru do wypieków
3 duże jajka
Wykonanie
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, sodę, przyprawy – przesiewamy do naczynia; dodajemy mak .
Banany rozgniatamy nożem lub w blenderze na puree łączymy z maślanką..odstawiamy na bok
Masło z cukrem ucieramy ja w makutrze ale można mikserem, do puszystej masy. Wbijamy o jednym jajku miksując po każdym dodaniu.Na przemian wlewamy banany z maślanką oraz wymieszaną mąkę z dodatkami.
Formę podłużną 40×15 cm wykładamy papierem lub smarujemy masłem i posypujemy mąką.Przelewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka.
Po chwilowym przestudzeniu polewamy polewą..
Składniki na lukier cytrynowy:
70 g cukru pudru
skórka otarta z 1 cytryny
1,5 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Wszystkie składniki na lukier ucieramy z odrobiną gorącej wody. Polewamy ciasto ..ewentualnie dekorujemy u mnie makiem..
Niebo w gębie
..Serdecznie polecam..
Powiązany przepis:
ciastka z białek i bułki tartej
kapuśniak na boczku
Współpraca
O blogu
Witam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.
Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.
Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.
Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisów
Zakaz kopiowania zdjęć z naszego blogu
Najnowsze wpisy
ciasto marchwiowe z kremem
sałatka chrzanowa
pstrąg smażony marynowany
AKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWE
BEZ KATEGORII
CIASTA
DANIA DIETETYCZNE
DANIA GŁÓWNE
DANIA MIĘSNE
DANIA REGIONALNE
DANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNE
DANIA Z KARKÓWKI
DESERY
KREMY
NAPOJE / KOKTAJLE
PRZYSTAWKI
RYBY / OWOCE MORZA
SAŁATKI / SURÓWKI
SŁODKOŚCI
SOSY
ZUPY
Strony
CIASTECZKA
DOBRE RADY
KONTAKT
PRZELICZNIK KULINARNY
SAVOIR-VIVRE PRZY STOLE
Współpraca
Popularne przepisy
zapiekanka z ryżem, kurczakiem
chałwowiec bez pieczenia
Meta
Zaloguj się
Kanał RSS z wpisami
Kanał RSS z komentarzami
WordPress.org
Polecamy
Źródło:http://www.ugotujmycos.pl/ciasto-bananowe