Wykonanie
HomeSŁODKOŚCIciasto
bananowePolecam przepis na placek
bananowy ..na pewno nie bedziecie zawiedzeni po jego zrobieniu..Jest przepyszny.wilgotny /od bananów/ taki akurat do niedzielnej
kawy lub
herbaty..można dodać różnego rodzaju
bakalie.
orzechy .
pestki słonecznika..Jest łatwe i szybkie w wykonaniu..A zapach sprawia ze w całym domu czuć jego przyjemny aromat..Składniki :390 g
mąki pszennej /3 szklanki/1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczki
cynamonu5 łyżki suchego
maku3 mocno dojrzałe
banany150 ml
maślanki lub
zsiadłego mleka200 g
masła150 g drobnego
cukru do wypieków3 duże
jajkaWykonanieWszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek,
sodę,
przyprawy – przesiewamy do naczynia; dodajemy
mak .
Banany rozgniatamy nożem lub w blenderze na puree łączymy z
maślanką..odstawiamy na bok
Masło z
cukrem ucieramy ja w makutrze ale można mikserem, do puszystej masy. Wbijamy o jednym
jajku miksując po każdym dodaniu.Na przemian wlewamy
banany z
maślanką oraz wymieszaną
mąkę z dodatkami.Formę podłużną 40×15 cm wykładamy papierem lub smarujemy
masłem i posypujemy
mąką.Przelewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka.Po chwilowym przestudzeniu polewamy polewą..Składniki na
lukier cytrynowy:70 g
cukru pudruskórka otarta z 1
cytryny1,5 łyżki świeżo wyciśniętego
soku z cytrynyWszystkie składniki na
lukier ucieramy z odrobiną gorącej
wody. Polewamy ciasto ..ewentualnie dekorujemy u mnie
makiem..Niebo w gębie..Serdecznie polecam..
Powiązany przepis:
ciastka z
białek i
bułki tartejkapuśniak na
boczkuWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyciasto marchwiowe z kremem
sałatka chrzanowa
pstrąg smażony marynowanyAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIICIASTADANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z
KARKÓWKIDESERYKREMY
NAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStrony
CIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWspółpracaPopularne przepisyzapiekanka z
ryżem,
kurczakiemchałwowiec bez pieczeniaMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy