Wykonanie
HomeZUPYkapuśniak na
boczkuZima to
pora na gotowanie treściwych rozgrzewających zup..U mnie w domu jedną z ulubionych to kapusniak..Robię ją w kilku wersjach..Chciałam przedstawić wersję z wędzonym przesmażanym
boczkiem..Składniki :50 dag
kiszonej kapusty,40 dag
wędzonego boczku,5 – 6
ziemniaków,2
marchewki,1
pietruszka,1
cebula,1
porkawałek
selera,
ziele angielskie,
liść laurowy,
sól,
pieprz,
majeranek,
kminek-opcjonalnieWykonanie :
Marchew,
pietruszkę,
seler obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Warzywa zalewamy 3 litrami
wody, dodajemy
liść laurowy,
ziele angielskie,
pieprz i
sól. Gotujemy do miękkości warzyw.. Nastepnie do
wywaru wrzucamy
kiszoną kapustę ( jeśli chcemy aby kapuśniak miał delikatniejszy smak,
kapustę wcześniej płuczemy). Całość gotujemy około 30 – 40 minut, do czasu aż
kapusta zmięknie.
Ziemniaki obieramy, myjemy i Kroimy w kostkę .Gotujemy je w osobnym garnku do miękkości w osolonej wodzie. . Na patelni podsmażamy pokrojony w drobną kostkę
boczek (
boczek ma się zrumienić a tłuszcz lekko wytopić).
Mięso przekładamy do zupy wraz z tłuszczem lub pozostawiamy na patelni do przygotowania zasmażki. Do zupy dodajemy obgotowane wcześniej
ziemniaki.Całość doprawiamy
kminkiem,
majerankiem, w razie potrzeby
pieprzem i
solą. Gotujemy razem kilka minut.Jeżeli chcemy kapuśniak ze zasmażką wykonujemy klasyczną zasmażkę .Na patelni rozgrzewamy tłuszcz z
boczku, wsypujemy 2 łyżki
mąki .podsmażamy do zrumienienia. Zalewamy kapusniakiem . Zawartość wlewamy do zupy..Chwilę gotujemy..Podajemy z
białym pieczywem..Smacznego ..Powiązany przepis:ciasto
bananowechrupiące
skrzydełka kurczaka w krakersachWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisy
sałatka chrzanowa
pstrąg smażony marynowany
jajka faszerowane obsmażaneAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIICIASTADANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z
KARKÓWKIDESERYKREMY
NAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStrony
CIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWspółpracaPopularne przepisyzapiekanka z
ryżem,
kurczakiemchałwowiec bez pieczeniaMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy