ßßß Cookit - przepis na kapuśniak na boczku

kapuśniak na boczku

nazwa

Wykonanie

Home
ZUPY
kapuśniak na boczku
Zima to pora na gotowanie treściwych rozgrzewających zup..U mnie w domu jedną z ulubionych to kapusniak..Robię ją w kilku wersjach..Chciałam przedstawić wersję z wędzonym przesmażanym boczkiem..
Składniki :
50 dag kiszonej kapusty,
40 dag wędzonego boczku,
5 – 6 ziemniaków,
2 marchewki,
1 pietruszka,
1 cebula,
1 por
kawałek selera,
ziele angielskie,
liść laurowy,
sól,
pieprz,
majeranek,
kminek-opcjonalnie
Wykonanie :
Marchew, pietruszkę, seler obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Warzywa zalewamy 3 litrami wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól. Gotujemy do miękkości warzyw.. Nastepnie do wywaru wrzucamy kiszoną kapustę ( jeśli chcemy aby kapuśniak miał delikatniejszy smak, kapustę wcześniej płuczemy). Całość gotujemy około 30 – 40 minut, do czasu aż kapusta zmięknie.
Ziemniaki obieramy, myjemy i Kroimy w kostkę .Gotujemy je w osobnym garnku do miękkości w osolonej wodzie. . Na patelni podsmażamy pokrojony w drobną kostkę boczek (boczek ma się zrumienić a tłuszcz lekko wytopić). Mięso przekładamy do zupy wraz z tłuszczem lub pozostawiamy na patelni do przygotowania zasmażki. Do zupy dodajemy obgotowane wcześniej ziemniaki.
Całość doprawiamy kminkiem, majerankiem, w razie potrzeby pieprzem i solą. Gotujemy razem kilka minut.
Jeżeli chcemy kapuśniak ze zasmażką wykonujemy klasyczną zasmażkę .Na patelni rozgrzewamy tłuszcz z boczku, wsypujemy 2 łyżki mąki .podsmażamy do zrumienienia. Zalewamy kapusniakiem . Zawartość wlewamy do zupy..Chwilę gotujemy..Podajemy z białym pieczywem..
Smacznego ..
Powiązany przepis:
ciasto bananowe
chrupiące skrzydełka kurczaka w krakersach
Współpraca
O blogu
Witam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.
Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.
Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.
Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisów
Zakaz kopiowania zdjęć z naszego blogu
Najnowsze wpisy
sałatka chrzanowa
pstrąg smażony marynowany
jajka faszerowane obsmażane
AKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWE
BEZ KATEGORII
CIASTA
DANIA DIETETYCZNE
DANIA GŁÓWNE
DANIA MIĘSNE
DANIA REGIONALNE
DANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNE
DANIA Z KARKÓWKI
DESERY
KREMY
NAPOJE / KOKTAJLE
PRZYSTAWKI
RYBY / OWOCE MORZA
SAŁATKI / SURÓWKI
SŁODKOŚCI
SOSY
ZUPY
Strony
CIASTECZKA
DOBRE RADY
KONTAKT
PRZELICZNIK KULINARNY
SAVOIR-VIVRE PRZY STOLE
Współpraca
Popularne przepisy
zapiekanka z ryżem, kurczakiem
chałwowiec bez pieczenia
Meta
Zaloguj się
Kanał RSS z wpisami
Kanał RSS z komentarzami
WordPress.org
Polecamy
Źródło:http://www.ugotujmycos.pl/kapusniak-na-boczku-wedzonym