Wykonanie
HomeDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEracuchy
drożdżowe na
maślanceRacuchy to jedno z moich ulubionych dań..ale nigdy nie robiłam na
maślance ..Postanowiłam zaeksperymentować i wyszły na prawdę super..Według mojej subiektywnej oceny są smaczniejsze o tych na
mleku..Polecam serdecznie ten przepis..Składniki :0.5 l
maślanki350 g
mąki pszennej1/4 szklanki
mleka1
jajko +
żółtko40 g
drożdży2 łyżki
masłasól oraz
cukier według uznaniaWykonanie :W ciepłym
mleku rozrabiamy rozczyn z
drożdży z odrobiną
cukru i
mąki by powstała konsystencja gęstej
śmietany..Odstawiamy do wyrośnięcia..Do miski wlewamy
maślankę .roztrzepane
jajka..
mąkę .wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy chwilkę..Na końcu dodajemy roztopione
masło .które mieszamy łyżką drewnianą lub plastikową ..ubijając jak
ciasto drożdżowe..Odstawiamy do wyrośnięcia /u mnie 30 minut/..Smażymy z obu stron na złoty kolor..Podajemy z
dżemem i
śmietaną ..
serkiem mascarpone z
sokiem i otartą
skórką z cytryny .nutellą lub w innym ulubionym dodatkiem..
Powiązany przepis:
sałatka jajeczna z
kiełkami soiżeberka pieczone w rękawie w piekarnikuWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisysurówka ze
szczawiemciasto
marchewkowe z kremem
sałatka chrzanowaAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIICIASTADANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z
KARKÓWKIDESERYKREMY
NAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStrony
CIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWspółpracaPopularne przepisyzapiekanka z
ryżem,
kurczakiemchałwowiec bez pieczeniaMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy