Akcja Pieczarkowy Tydzień 2016 ruszyła wczoraj. Po cichu liczę na naprawdę wiele wspaniałych przepisów! Ja postanowiłam rozpocząć akcję naprawdę prostym daniem. Inspiracją była receptura z książki Ewy Aszkiewicz Kuchnia polska .Składniki na 4-6 porcji: na bulion:2 marchewki1 pietruszka1/2 selera1 mały por4 skrzydełka z kurczakakilka ziaren ziela angielskiegokilkanaście ziaren pieprzu2 liście laurowe1 łyżeczka soli2,5 litra wodydalsza część:1 mała cebula0,75 kg pieczarek2 łyżki oleju2 dorodne pomidory1/2 pęczka natki pietruszki+ ewentualnie śmietana do podaniaPrzygotować bulion drobiowo-warzywny. Oczyścić i umyć skrzydełka z kurczaka (mogą być inne części). Przełożyć do garnka i zalać wodą. Zagotować i odszumować. Gotować 20 minut.Włoszczyznę obrać i umyć. Dodać do gotujących się skrzydełek wraz z przyprawami i gotować na wolnym ogniu ok. godziny.Podczas, gdy bulion się gotuje, oczyścić i pokroić pieczarki w półplasterki. Cebulę drobno posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.Cebulę i pieczarki podsmażyć na oleju.Ugotowany bulion przecedzić do innego garnka. Włoszczyznę lekko ostudzić i pokroić w paski (poza porem, którego ja uwielbiam jeść właśnie taki wyjęty prosto z rosołku).Do bulionu dodać pieczarki przesmażone z cebulą i gotować zupę jeszcze ok. 10 minut. Dodać pomidory i gotować jeszcze ok. 5 minut. Można też wtedy z powrotem wrzucić do zupy skrzydełka z kurczaka, aby się znów podgrzały.Podawać z kleksem śmietany i posiekaną natką pietruszki.