ßßß Cookit - przepis na Czerwone tajskie curry z dynią i słodkimi ziemniakami.

Czerwone tajskie curry z dynią i słodkimi ziemniakami.

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam curry wszelkiego rodzaju... w tym wypadku dziecko wrodziło się we mnie :)
Dziś prezentuje Wam przepis na cudowne tajskie curry z warzywami i kurczakiem. Bardzo smaczne i proste do przygotowania.
Dla wersji bez kurczaka wystarczy go pominąć a paste curry rozgrzać na patelni przed dodaniem imbiru, chili itd.
Spróbujcie koniecznie !
Składniki : ( na 4-6 porcji )
* 4 - 6 nóżek z kurczaka,
* 2 łyżki czerwonej tajskiej pasty curry,
* 1 łyżka oliwy,
* 2 cm kawałek imbiru, obrany i drobno posiekany,
* 1/2 - 1 papryczki chili, drobno posiekana,
* 1 mały pęczek kolendry, posiekana razem z łodyżkami,
* 1 duża cebula, pokrojona w dużą kostkę,
* 2 kolorowe papryki, pokrojone w dużą kostkę,
* 1 puszka mleka kokosowego,
* 1 puszka krojonych pomidorów,
* duża szczypta soli,
* 1 duży słodki ziemniak, obrany i pokrojony w 1 cm kostkę,
* 1/2 dyni piżmowej, bez pestek,obrana i pokrojona w 1 cm kostkę
* 1,5 szklanki mrożonego groszku,
* 3 duże garście szpinaku ( około 100 g ),
* sok z połowy limonki,
Przygotowanie :
Kurczaka wysmaruj pastą curry, przykryj i odstaw do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na noc ).
W dużym garnku ( lub bardzo dużej głębokiej patelni do której masz przykrywkę ) rozgrzej łyżkę oliwy i podsmaż zamarynowanego kurczaka na złoty kolor z obu stron.
Wyjmij mięso na talerzyk i odstaw.
Do garnka wrzuć imbir, chili, połowę kolendry z łodyżkami, cebule i paprykę, jeżeli została jakaś marynata po kurczaku też ją dodaj.
Podsmaż przez 5 minut.
Dodaj mięso, mleko kokosowe, pomidory z puszki i dużą szczyptę soli.
Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20 minut.
Dodaj pokrojone ziemniaki i dynię i gotuj przez kolejne 20 minut, po tym czasie warzywa powinny być miękkie a kurczak ugotowany.
Dodaj groszek i szpinak, gotuj przez 5 minut.
Do sosu wyciśnij limonkę i wsyp pozostałą kolendrę, wymieszaj.
Smacznego !
Źródło:http://www.jusiagotuje.pl/2016/03/czerwone-tajskie-curry-z-dynia-i.html