Wykonanie
Kochani!Dzisiaj spotkaliśmy się z mopsiarzami i oczywiście naszymi pupilami w bistro Zaraz wracam przy Piotrkowskiej w Łodzi. Było mnóstwo mopsikowych chrumknięć, prychnięć i przytulanek 😉 Niestety nie zrobiłam żadnych zdjęć, ale można zobaczyć kilka na profilu FB forum M-jak-Mops . Jest tam m.in. zdjęcie mopsików przy ławeczce Tuwima.Chciałam coś podarować moim znajomych ze Stowarzyszenia M-jak-Mops. W zeszłym tygodniu zamówiłam foremkę do wykrawania
ciasteczek w kształcie mopsa 😉 Zrobiłam pierniczki, ciemniejsze i jaśniejsze, tak jak mopsiki czarne i
beżoweKorzystałam ze sprawdzonego w ubiegłym roku przepisu z bloga Na
stole. Podam go jednak tutaj jeszcze raz. Tym razem pierniczki nie wyszły miękkie, może to kwestia
miodu albo zbyt długiego pieczenia? Piekłam 8 minut w temperaturze 200°C. Mopsiki wykrawane foremką są bardzo malutkie, więc może za długo je piekłam jednak. Pierniczki wykrawane w ubiegłym roku były dwa
razy większe, po 8-10 minutach w piekarniku były mięciutkie, więc radzę w przypadku tak małych foremek piec 5-6 minut.
Składniki na 4 blachy:400 g
mąki2
jajka2
białka do smarowania pierniczków140 g
cukru100 g
masła4 łyżki
miodu2 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka
imbiru1 łyżeczka
kardamonu1 łyżeczka
gałki muszkatołowej2 łyżeczki
proszku do pieczenia+ do ciemniejszych pierników:4 łyżeczki
kakao2 łyżeczki
kawySkładniki mieszamy, wyrabiamy gładkie ciasto. Wykładamy na stolnicę posypaną
mąką i rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm. Wykrawamy pierniczki o pożądanych kształtach. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wierzchy smarujemy rozmąconym
białkiem i pieczemy ok. 8 minut (mniejsze 6 minut). Studzimy na kratce.