ßßß Cookit - przepis na Pieczone placki ziemniaczane z cebulą i selerem, bez mąki

Pieczone placki ziemniaczane z cebulą i selerem, bez mąki

nazwa

Wykonanie

Kto kocha placki ziemniaczane, ale nie chce się przejmować tłuszczykiem z ich smażenia, może je swobodnie upiec i nie stracą na smaku. W dodatku cały dom nie przeniknie zapachem rozgrzanego tłuszczu, a my nie będziemy stać nad patelnią. Placki same się upieką i zapewnią miły zapach niosący się z kuchni. Wystarczą na 3 skromne lub dwie duże porcje. W towarzystwie sosu czosnkowego, podobnego jak w przypadku pizzy, będą smakowały znakomicie. Polecam również swoje placki z ziemniaków ze szpinakiem.
Dodatkowo przemycimy trochę zdrowia i warzyw do naszej diety, bez uczucia ciężkości i zapachu przypalonego tłuszczu. Będzie fit i pysznie.
Składniki (na około 10 dużych placków )
7 dużych ziemniaków
2 duże cebule
2 duże jaja
5 ząbków czosnku
1 duży seler korzeniowy
2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki soli himalajskiej
2 łyżki słodkiej papryki
2 łyżki czosnku niedźwiedziego
pieprz cayenne
gaza do odciśnięcia ziemniaków
Przygotowanie
Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Włożyć do miski wyłożonej gazą i zrobić z niej kulkę. Uciskając i zgniatając węzełek z ziemniakami odcisnąć jak najwięcej wody (około 3/4 szklanki). Włożyć ziemniaki do miski. Selera umyć i obrać. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do ziemniaków. Obrane cebule również zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę. Połączyć z masą selerowo - ziemniaczaną. Wymieszać i dodać sól i przyprawy. Na koniec wbić jaja i dobrze wyrobić. Wlać oliwę do miseczki. Maczać w niej dłonie i ulepić spore kule, spłaszczając je na placki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180˚C przez około 40 minut. Placki powinny być zrumienione z wierzchu. To ważne, żeby masa na pewno dobrze się upiekła i ziemniaki w środku nie były surowe.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2016/02/pieczone-placki-ziemniaczane-z-cebula-i.html