ßßß Cookit - przepis na Pastel de nata - portugalskie ciastko z kremem waniliowym

Pastel de nata - portugalskie ciastko z kremem waniliowym

nazwa

Wykonanie

Pastel de nata (dosł. ciasto z kremem) to jeden ze sztandarowych wypieków w Portugalii. Zostały one wynalezione przez mnichów katolickich z dzielnicy Santa Maria de Belém w Lizbonie. Ponieważ w tamtych czasach używano białek jaj do krochmalenia ubrań, w zakonach pozostawało bardzo dużo żółtek. Wypiekano z nich zatem ciastka, co miało skutek w powstaniu ogromnej ilości przepisów na różnego rodzaju słodkości. Mnisi zaczęli sprzedawać swoje wypieki, by zapewnić sobie źródło dochodu. W 1834 roku, po likwidacji klasztoru, przepis na Pastel de nata został sprzedany. Odtąd wypiekiem ciastek zajmowała się mała prywatna cukiernia, którą potomkowie ówczesnych właścicieli prowadzą do dnia dzisiejszego. Oczywiście - w przypadku słynnych przepisów nic nie jest proste. Istnieją przeróżne metody przygotowania Pastel de nata - próbując ich w różnych miastach w Portugalii można zaobserwować różnice, zarówno dotyczące ciasta, jak i samego kremu. Dziś jednak będzie prosto - użyjemy bowiem ciasta francuskiego.
1 ciasto francuskie (chłodzone, nie mrożone)
4-6 żółtek
200g cukru pudru
500 ml śmietany UHT 12% (tzw. "słodkiej" śmietanki, nie kwaśnej śmietany)
1 łyżeczka esencji waniliowej
skórka otarta z 1/2 cytryny
szczypta soli
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1. Każde zagłębienie w formie do pieczenia muffinek wykładamy do 3/4 wysokości krążkiem ciasta. Możemy również zwinąć ciasto w rulon i pokroić w plastry, a następnie każdy z takich plastrów rozprowadzić delikatnie palcami wzwyż w foremce.
2. Żółtka dokładnie ucieramy robotem kuchennym z cukrem pudem na puch. Dodajemy śmietankę, esencję waniliową, skórkę z cytryny, sól i mąkę. Dokładnie miksujemy.
Kremem napełniamy ostrożnie foremki.
3. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 240 st. C przez 15-20 minut - aż ciastka zrobią się złoto rumiane.
Ciastka pozostawiamy do ostudzenia. Możemy je posypać cukrem pudrem i/lub cynamonem.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2016/03/Pastel-de-nata-portugalskie-ciastko-z-kremem.html