Wykonanie
Składniki50 g specku (lub bardzo
chudego boczku)60 g
prawdziwków (świeżych lub mrożonych, ewentualnie 5 do 6 sztuk suszonych)1/2 małej
cebuli1 duży
pomidor1 łyżka
oliwy1/3 łyżeczki
pieprzumała szczypta
soli200 g
makaronu penne, rigatoni lub innego krótkiegogarść świeżej
natki pietruszki2 łyżki
parmezanuWykonaniezależnie od tego jakich
grzybów używamy:
grzyby świeże oczyścić,
grzyby mrożone rozmrozić przez ok. godzinę, a
grzyby suszone namoczyć przez min. godzinę w jak najmniejszej ilości (tyle by ledwo zakryła) gorącej
wody. Tak przygotowane
grzyby pokroić na duże kawałki – małe sztuki wystarczy przekroić na pół
cebulę bardzo drobno posiekać.
Pomidor obrać i pokroić w małą kostkę. Speck lub bardzo
chudy boczek pokroić w niewielką kostkę. Jeśli mamy speck czy
boczek w plastrach to pokroić na krótkie paskinastawić
makaron i ugotować do al dente w międzyczasie na patelni rozgrzać
oliwę i wrzucić na nią speck. Po chwili, gdy tłuszcz ze specku się wytopi, dorzucić
cebulę i ją zeszklić. Dorzucić pokrojone
grzyby i podsmażać ok. 2 min. W trakcie dodać
pieprz i bardzo małą szczyptę
soli, ponieważ speck jest słony. Można w ogóle pominąć
sól, jeśli mamy słony kawałek. Następnie dodać
pomidor i podsmażać aż zmięknie i nieco się rozpadnie. Jeśli „sos” jest już gotowy, a do końca gotowania
makaronu została jeszcze chwila, to patelnię z „sosem” zestawić z ognia na patelnię wrzucić ugotowany
makaron i dobrze wymieszać, by „sos” pokrył
makaronwyłożyć na talerze i posypać posiekaną, świeżą
natką pietruszki orz
parmezanem