ßßß Cookit - przepis na Penne z soczewicowym sosem Bolognese

Penne z soczewicowym sosem Bolognese

nazwa

Wykonanie

Bardziej warzywna wersja tradycyjnego Ragù alla Bolognese, w której mięso zastąpiłam czerwoną soczewicą. Nie jest to jednak wersja w pełni wegetariańska, bo użyłam też boczku, który jest w oryginalnym sosie bolońskim. Jeśli chcecie to możecie go pominąć i wtedy sos będzie w pełni bezmięsny. Jednak uprzedzam, że boczek wspaniale podkreśla smak sosu :)
Sos jest o wiele szybszy w przygotowaniu niż tradycyjny sos Bolognese, a przy tym smakuje wyśmienicie – zachęcam do takiego eksperymentu. Na koniec obowiązkowo posypcie całość świeżo startym parmezanem!
porcje dla 2 osób
Składniki
Sos
200 g czerwonej soczewicy
20 g włoskiej pancetty, boczku lub specku
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 marchewka
1 łodyga selera naciowego
1/2 szklanki czerwonego wina
1 puszka pomidorów (400 g)
4 łyżki koncentratu pomidorowego lub pasty pomidorowej
1 łyżeczka oregano
1/4 łyżeczki tymianku
1/4 łyżeczki rozmarynu
1/4 łyżeczki pieprzu
3/4 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy z oliwek rafinowanej
ok. 200 ml wody
180 g makaronu penne
Do posypania
parmezan, świeżo starty
Wykonanie
pancettę lub boczek pokroić w drobną kostkę
cebulę oraz marchewkę obrać, a następnie wraz z selerem naciowym drobno posiekać. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę
pancettę lub boczek podsmażyć krótką chwilę na oliwie, a następnie dodać cebulę, seler i marchewkę i podsmażać je przez moment, do zeszklenia. Pilnować, żeby się nie przypaliły. Dodać soczewicę i jeszcze przez chwilę podsmażać, mieszając z warzywami
po chwili dodać wino i gotować przez moment aż odparuje
następnie dodać rozdrobnione pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz wodę. Doprawić solą, pieprzem oraz przyprawami, zamieszać i gotować przez ok. 25 minut na wolnym ogniu. Od czasu do czasu zamieszać. W razie potrzeby można dolać jeszcze trochę wody trochę wody
ugotować makaron al dente i odcedzić (nie przelewać zimną wodą!)
dodać makaron do sosu, szybko wymieszać i wyłożyć na talerze
posypać świeżo startym parmezanem i podawać
Opublikowano: 27 lutego 2016
Przepis własny.
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Słodki chleb drożdżowy
Pstrąg ziołowy z grilla
Muffiny korzenne z jabłkami
Szybki chłodnik z kiełkami
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/penne-z-soczewicowym-sosem-bolognese