Wykonanie
Bardziej warzywna wersja tradycyjnego Ragù alla Bolognese, w której
mięso zastąpiłam
czerwoną soczewicą. Nie jest to jednak wersja w pełni wegetariańska, bo użyłam też
boczku, który jest w oryginalnym
sosie bolońskim. Jeśli chcecie to możecie go pominąć i wtedy sos będzie w pełni bezmięsny. Jednak uprzedzam, że
boczek wspaniale podkreśla smak sosu :)
Sos jest o wiele szybszy w przygotowaniu niż tradycyjny sos Bolognese, a przy tym smakuje wyśmienicie – zachęcam do takiego eksperymentu. Na koniec obowiązkowo posypcie całość świeżo startym
parmezanem!porcje dla 2 osóbSkładnikiSos200 g
czerwonej soczewicy20 g włoskiej pancetty,
boczku lub specku1
cebula1 ząbek
czosnku1
marchewka1 łodyga
selera naciowego1/2 szklanki
czerwonego wina1 puszka
pomidorów (400 g)4 łyżki
koncentratu pomidorowego lub pasty pomidorowej1 łyżeczka
oregano1/4 łyżeczki
tymianku1/4 łyżeczki
rozmarynu1/4 łyżeczki
pieprzu3/4 łyżeczki
soli1 łyżka
oliwy z oliwek rafinowanejok. 200 ml
wody180 g
makaronu penneDo posypania
parmezan, świeżo startyWykonaniepancettę lub
boczek pokroić w drobną kostkę
cebulę oraz
marchewkę obrać, a następnie wraz z
selerem naciowym drobno posiekać. Ząbek
czosnku przecisnąć przez praskępancettę lub
boczek podsmażyć krótką chwilę na
oliwie, a następnie dodać
cebulę,
seler i
marchewkę i podsmażać je przez moment, do zeszklenia. Pilnować, żeby się nie przypaliły. Dodać
soczewicę i jeszcze przez chwilę podsmażać, mieszając z warzywamipo chwili dodać
wino i gotować przez moment aż odparujenastępnie dodać rozdrobnione
pomidory z puszki,
koncentrat pomidorowy oraz
wodę. Doprawić
solą,
pieprzem oraz
przyprawami, zamieszać i gotować przez ok. 25 minut na wolnym ogniu. Od czasu do czasu zamieszać. W razie potrzeby można dolać jeszcze trochę
wody trochę
wodyugotować
makaron al dente i odcedzić (nie przelewać zimną
wodą!)dodać
makaron do sosu, szybko wymieszać i wyłożyć na talerzeposypać świeżo startym
parmezanem i podawać
Opublikowano: 27 lutego 2016Przepis własny.Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także
Słodki
chleb drożdżowyPstrąg ziołowy z grilla
Muffiny korzenne z
jabłkamiSzybki chłodnik z
kiełkamiPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus