Wykonanie
Będąc po wrażeniem kolejnej książki Kudłatych Kucharzy, a raczej Włochatych Motocyklistów postanowiłem zrobić bardzo proste danie. Jest niezwykle smaczne i szybkie w przygotowaniu, można przygotować je dzień wcześniej, wówczas przez noc nabierze szlachetności ;-)Do potraw z
mielonego mięsa polecam samodzielne mielenie dobrej jakości mięsiwa. Jeśli chodzi o
wołowinę dobrze nadaje się goleń czy
rozbratel, z
wieprzowiny lubię
łopatkę.Inspiracja: The Hairy Dieters
Składniki (3-4 porcje):500 g
mięsa mielonego, mieszanego woł-wp1
cebula, drobno posiekana1
marchewka3 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę1 łyżeczka
suszonego oregano2 łyżki świeżego
oregano, lekko posiekanego1 puszka
pomidorów100 ml
czerwonego wina, wytrawnego100-150 ml
wody1 łyżka
koncentratu pomidorowegosól,
pieprz - do smaku
oliwa - do smażenia
W misce wymieszać
mięso mielone, połowę
cebuli, dwa ząbki
czosnku,
suszone oregano i drobno startą
marchewkę. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Uformować ok. 25 małych kulek (wielkości
orzecha włoskiego). Smażyć klopsiki na rozgrzanej
oliwie, aż się ładnie zrumienią. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku. W garnku rozgrzać 2 łyżki
oliwy i zeszklić na niej drugą połowę
cebuli, dodać pozostały
czosnek i chwilkę przesmażyć. Dodać puszkę
pomidorów,
wino,
wodę i zagotować, następnie w sosie umieścić klopsiki. Dusić na małym ogniu, pod przykryciem, 20 minut. Następnie odkryć garnek, dodać świeże
oregano i dusić przez kwadrans, aby sos zgęstniał.. W razie potrzeby zagęścić sos koncentratem lub rozrzedzić
wodą. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Podawać z
makaronem,
ziemniakami, szpeclami, gnocchi lub bulgurem.Smacznego :-)