ßßß Cookit - przepis na Soczyste klopsiki w mocno pomidorowym sosie

Soczyste klopsiki w mocno pomidorowym sosie

nazwa

Wykonanie

Będąc po wrażeniem kolejnej książki Kudłatych Kucharzy, a raczej Włochatych Motocyklistów postanowiłem zrobić bardzo proste danie. Jest niezwykle smaczne i szybkie w przygotowaniu, można przygotować je dzień wcześniej, wówczas przez noc nabierze szlachetności ;-)
Do potraw z mielonego mięsa polecam samodzielne mielenie dobrej jakości mięsiwa. Jeśli chodzi o wołowinę dobrze nadaje się goleń czy rozbratel, z wieprzowiny lubię łopatkę.
Inspiracja: The Hairy Dieters
Składniki (3-4 porcje):
500 g mięsa mielonego, mieszanego woł-wp
1 cebula, drobno posiekana
1 marchewka
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka suszonego oregano
2 łyżki świeżego oregano, lekko posiekanego
1 puszka pomidorów
100 ml czerwonego wina, wytrawnego
100-150 ml wody
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz - do smaku
oliwa - do smażenia
W misce wymieszać mięso mielone, połowę cebuli, dwa ząbki czosnku, suszone oregano i drobno startą marchewkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować ok. 25 małych kulek (wielkości orzecha włoskiego). Smażyć klopsiki na rozgrzanej oliwie, aż się ładnie zrumienią. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy i zeszklić na niej drugą połowę cebuli, dodać pozostały czosnek i chwilkę przesmażyć. Dodać puszkę pomidorów, wino, wodę i zagotować, następnie w sosie umieścić klopsiki. Dusić na małym ogniu, pod przykryciem, 20 minut. Następnie odkryć garnek, dodać świeże oregano i dusić przez kwadrans, aby sos zgęstniał.. W razie potrzeby zagęścić sos koncentratem lub rozrzedzić wodą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z makaronem, ziemniakami, szpeclami, gnocchi lub bulgurem.
Smacznego :-)
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/09/soczyste-klopsiki-w-pomidorowym-sosie.html