ßßß Cookit - przepis na Conchiglioni z kurczakiem i gorgonzolą w sosie pomidorowym

Conchiglioni z kurczakiem i gorgonzolą w sosie pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Pomysł na wykorzystanie kury z rosołu – conchiglioni, czyli duże muszle, nadziewane kurczakiem z gorgonzolą, zapiekane w sosie pomidorowym.
Conchiglioni, czyli duże muszle makaronowe, są idealne do nadziewania różnymi farszami, w tym mięsem rosołowym. Nie można przecież ciągle robić krokietów ;) Dzięki gorgonzoli mięso rosołowe z kurczaka zyskuje w smaku. Z makaronem i sosem to pyszne połączenie. Prosto, szybko i nic się nie marnuje!
Sos pomidorowego jest średnia ilość – moim zdaniem w sam raz, ale jeśli lubicie więcej sosu, to użyjcie półtorej puszki pomidorów.
porcje dla 3 do 4 osób. Naczynie ceramiczne do zapiekania, 30x20 cm
Składniki
ok. 140 g (ok. 23 szt.) makaronu conchiglioni (duże muszle)
farsz
300 g mięsa gotowanego kurczaka z rosołu
100 g sera gorgonzola
100 ml bulionu
szczypta pieprzu
sos pomidorowy
1 puszka pomidorów (400 g)
1 mała cebula
3/4 łyżeczki oregano
3/4 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
1 łyżeczka oliwy
do posypania
2 łyżki parmezanu, świeżo startego
Wykonanie
oczyszczone mięso z rosołu zmielić lub krótko zblendować
do mięsa dodać gorgonzolę, bulion oraz szczyptę pieprzu i dobrze wymieszać. Jeśli bulion i mięso nie były dość słone i sama gorgonzola nam nie wystarczy, można jeszcze do smaku dosolić
cebulę posiekać, a następnie podsmażyć do zeszklenia na oliwie. Dodać pomidory z puszki oraz oregano, sól i pieprz. Podsmażać ok 5 min. a następnie sos zblendować do uzyskania jednolitej konsystencji
muszle ugotować al dente
przygotować szerokie naczynie do zapiekania – delikatnie nasmarować je oliwą i wylać do niego sos pomidorowy
każdą muszę nadziać farszem i układać farszem do góry w naczyniu z sosem
zapiekać w 180°C przez 15 minut
posypać świeżo startym parmezanem
Opublikowano: 25 lutego 2016
Przepis własny.
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Pieczona pierś z indyka
Pappardelle z sosem grzybowym
Szaszłyki meksykańskie z polędwiczek i warzyw
Kasza jaglana z jabłkiem i bakaliami
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/conchiglioni-z-kurczakiem-i-gorgonzola-w-sosie-pomidorowym