Wykonanie
Pomysł na wykorzystanie
kury z rosołu – conchiglioni, czyli duże muszle, nadziewane
kurczakiem z gorgonzolą, zapiekane w
sosie pomidorowym.Conchiglioni, czyli duże muszle
makaronowe, są idealne do nadziewania różnymi farszami, w tym
mięsem rosołowym. Nie można przecież ciągle robić krokietów ;) Dzięki gorgonzoli
mięso rosołowe z
kurczaka zyskuje w smaku. Z
makaronem i sosem to pyszne połączenie. Prosto, szybko i nic się nie marnuje!
Sos pomidorowego jest średnia ilość – moim zdaniem w sam raz, ale jeśli lubicie więcej sosu, to użyjcie półtorej puszki
pomidorów.porcje dla 3 do 4 osób. Naczynie ceramiczne do zapiekania, 30x20 cmSkładnikiok. 140 g (ok. 23 szt.)
makaronu conchiglioni (duże muszle)farsz300 g
mięsa gotowanego
kurczaka z rosołu100 g
sera gorgonzola100 ml
bulionuszczypta
pieprzusos pomidorowy1 puszka
pomidorów (400 g)1 mała
cebula3/4 łyżeczki
oregano3/4 łyżeczki
soliszczypta
pieprzu1 łyżeczka
oliwydo posypania2 łyżki
parmezanu, świeżo startegoWykonanieoczyszczone
mięso z rosołu zmielić lub krótko zblendowaćdo
mięsa dodać gorgonzolę,
bulion oraz szczyptę
pieprzu i dobrze wymieszać. Jeśli
bulion i
mięso nie były dość słone i sama gorgonzola nam nie wystarczy, można jeszcze do smaku dosolić
cebulę posiekać, a następnie podsmażyć do zeszklenia na
oliwie. Dodać
pomidory z puszki oraz
oregano,
sól i
pieprz. Podsmażać ok 5 min. a następnie sos zblendować do uzyskania jednolitej konsystencjimuszle ugotować al denteprzygotować szerokie naczynie do zapiekania – delikatnie nasmarować je
oliwą i wylać do niego
sos pomidorowykażdą muszę nadziać farszem i układać farszem do góry w naczyniu z sosemzapiekać w 180°C przez 15 minutposypać świeżo startym
parmezanemOpublikowano: 25 lutego 2016Przepis własny.Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także
Pieczona pierś z
indykaPappardelle z
sosem grzybowymSzaszłyki meksykańskie z polędwiczek i warzyw
Kasza jaglana z
jabłkiem i
bakaliamiPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus